Jaunais Čehijas prezidents Petrs Pavels nodevis amata zvērestu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Atvaļinātais ģenerālis Petrs Pavels, kurš janvāra beigās uzvarēja Čehijas prezidenta vēlēšanās, ceturtdien nodevis prezidenta amata zvērestu.

Iegūstot 58,3% balsu, Pavels vēlēšanu otrajā kārtā pārspēja bijušo premjerministru Andreju Babišu.

61 gadu vecais politiķis nomainījis prezidenta amatā 78 gadus veco Milošu Zemanu, kurš nevarēja kandidēt uz vēl vienu termiņu, jo bijis prezidents jau divus termiņus pēc kārtas.

Lai gan Čehijas prezidentam pamatā uzticētas vien ceremoniālas funkcijas, viņa pilnvarās ir nominēt valdības locekļus, kā arī iecelt nacionālās bankas prezidentu un konstitucionālās tiesas tiesnešus. Prezidents skaitās arī armijas virspavēlnieks.

Pavels kļuvis par ceturto Čehijas prezidentu kopš 1993.gadā valsts kļuva neatkarīga, miermīlīgā ceļā sadaloties toreizējai Čehoslovākijai.

Pavels ir profesionāls karavīrs, kas savulaik ieņēmis Čehijas armijas ģenerālštāba priekšnieka amatu, bet pēc tam no 2015. līdz 2018.gadam bijis NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs, kļūstot par pirmo alianses austrumu flanga dalībvalstu pārstāvi augstajā amatā.

Priekšvēlēšanu kampaņā Pavels solīja atjaunot Čehijā mieru un kārtību. Viņa kampaņā dominēja karš Ukrainā, un viņš aicināja vēl vairāk atbalstīt Kijivu.

"Krievijai ir jāzaudē Ukrainā - arī ar mūsu palīdzību," uzsvēra Pavels.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu