Vīrs, kurš nomira no smiekliem. Vai tas tiešām iespējams?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zirgs "smejas". Ilustratīvs attēls
Zirgs "smejas". Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

1975. gada martā 50 gadu vecais mūrnieks Alekss Mičels televizorā ieslēdza vienu no saviem mīļākajiem televīzijas raidījumiem - britu komēdiju “The Goodies”. Kad aktierim Bilam Odijam samisējās, neveikli veicot kādu kunfu paņēmienu, Mičels izplūda nekontrolējamos smieklos. Viņš smējās un smējās aizvien skaļāk. Vēlāk viņa sieva pastāstīja, ka viņš esot smējies kādas 25 minūtes, līdz pēkšņi sakņupis uz grīdas un nomiris.

“Tas ir pārsteidzoši,” teica viņa sieva Nesija, “Ārsti man pateica, ka viņa sirds kreisā puse pārstājusi strādāt. Viņš vienkārši smējās par traku. Ārsts teica, ka tas var notikt ar katru.”

Vai tiešām? Tiešām mēs varam nomirt no smiekliem?

Nē, ne gluži. Tiesa, smiekli var saasināt jau esošas kaites un stāvokļus, kas var tevi nogalināt.

2019. gadā vietnē “Gizmodo” tika publicētas vairāku ārstu atbildes uz jautājumu, vai smiekli var smējēju nogalināt. Lielākā daļa ārstu šo ideju noliedza, piebilstot, ka smiekli var palielināt intratorakālo spiedienu, kas var izraisīt paaugstinātu asinsspiedienu, kas savukārt var likt plīst asinsvadam. Tomēr tādā gadījumā vienkārši būtu gadījies, ka tu tajā brīdī smejies. Piemēram, tu vari piedzīvot sirdstrieku smejoties, tomēr sirdstrieka tevi būtu piemeklējusi šā vai tā.

Medicīniskajā literatūrā ir aprakstīts tikai viens gadījums, kad cilvēks nomiris no smiekliem. Tā ir kāda 50 gadus veca sieviete, kas lietoja medikamentus, kuri izraisīja neregulāru sirdsdarbību. Ilgstoša smiešanās viņai izraisīja nāvējošu aritmiju.

Teorētiski smiešanās var izraisīt citus dzīvībai bīstamus stāvokļus. Balss saites var aizsprostot elpceļus; smiešanās laikā elpceļos var nonākt svešķermenis; var tikt bojāti noteikti saistaudi, ietekmēts asinsspiediens.

Ja tā, tad, kas notika ar nabaga Mičelu? 2012. gadā izdevumā “BBC” minēts, ka Mičels, iespējams, cieta no anomālijas sirds elektriskajā sistēmā. Šī kaite varētu būt iedzimta, jo 2012. gadā tā tika diagnosticēta arī Mičela mazmeitai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu