“Rīgā Krievu teātra vietā geju klubs” jeb ko spēj izgudrot Krievijas propaganda (1)

Re:Check
Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Rīgas mēra Mārtiņa Staķa klātbūtne LGBTQ kopienai draudzīgā kluba Skapis atklāšanā satraukusi Kremļa propagandistus. Līdzīgi kā citkārt lielākas rezonanses radīšanai tie ziņu sagroza un papildina ar pilnībā izdomātiem apgalvojumiem. Šajā gadījumā, ka “geju klubu” it kā atklājušais Staķis esot nolēmis slēgt Krievu teātri un pārdēvēt Vāgnera ielu, jo tā pārāk atgādinot Krievijas kaujas vienības nosaukumu. Ne Staķis, ne kāds cits Krievu teātri neplāno slēgt un arī Vāgnera ielu neviens pārdēvēt negrasās.

Viena no redzamākajām Kremļa propagandistēm Olga Skabejeva 7. martā kanālā Rossija1 uzsvēra, ka Rīgas mērs personīgi apmeklējis Skapja atklāšanu. Viņa pauda, ka pasākumā valdījusi Eiropai pierastā atmosfēra jeb haoss un sodomija, un piebilda:

“Lūk, kam vēl ir nozīme, – tas pats Staķis sola Rīgā aizvērt Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri.”

Kremļa telekanāla Rossija1 ziņu raidījumā Vesti sižets vēstīja:

“Aplausu pavadībā viņš paziņoja, ka jauns geju klubs ir viņa divu rūpīga darba gadu rezultāts. Pēc Staķa vārdiem, tas ir tikai sākums. Rīgā ir jaunas prioritātes. Turpmāk geju klubu pilsētā būs vairāk, bet tiks aizvērts Čehova Krievu teātris. Tiek gatavota Puškina un Mstislava Keldiša pieminekļu nojaukšana. Bez tam mērs nolēmis pārsaukt vācu komponista Vāgnera ielu.”

Savukārt Krievijas propagandas portāls Tsargrad rakstā ar virsrakstu “Krievu teātra vietā – varavīksnes klubs. Rīgas mērs noteicis pilsētas prioritātes” skaidro, kāpēc Vāgnera ielu esot nolemts pārdēvēt. Tas raksta, ka Staķis to solījis pārsaukt, “jo tā nepatīkami asociējas ar tāda paša nosaukuma Krievijas privāto kaujas vienību, kas cīnās Ukrainā”. Kā zināms, Vāgnera grupa ir privāts militārs veidojums, kura algotņi piedalās Krievijas sāktajā karā Ukrainā.

Virsraksti Krievijas propagandas vietnēs: “Rīgā slēdz Krievu teātri geju kluba dēļ” un “Krievu teātra vietā – varavīksnes klubs. Rīgas mērs noteicis pilsētas prioritātes”.
Virsraksti Krievijas propagandas vietnēs: “Rīgā slēdz Krievu teātri geju kluba dēļ” un “Krievu teātra vietā – varavīksnes klubs. Rīgas mērs noteicis pilsētas prioritātes”. Foto: Ekrānšāviņš

Patiesībā Staķis klubā ne par kādām pilsētas jaunām prioritātēm nerunāja un neteica, ka Rīgā būs vairāk geju klubu. Patiesībai neatbilst arī apgalvojumi, ka Staķis vai kāds cits nolēmis slēgt Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri vai pārdēvēt Vāgnera ielu. “Rīgas mērs nekad nav aicinājis vai plānojis jebko tādu darīt un nekad nav par to runājis. Tie ir pilnīgi meli. Mums pat nav minējumu par to, kāda varētu būt šo melu izcelsme,” Re:Check informēja Staķa padomnieks Aleksis Zoldners. Arī Latvijas Kultūras ministrija noliedza jebkādus plānus to slēgt: “Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātris ir viena no Kultūras ministrijas kapitālsabiedrībām. Par tā slēgšanu vai likvidāciju nevar būt ne runas.” Arī Re:Check neatrada, ka Staķis vai kāda cita amatpersona būtu runājusi par teātra potenciālu slēgšanu un/vai Vāgnera ielas nosaukuma maiņu.

Rīgas dome arī nav lēmusi un tuvākajā laikā neplāno lemt par krievu rakstnieka Aleksandra Puškina pieminekļa un PSRS akadēmiķa Mstislava Keldiša krūšutēla demontēšanu vai pārvietošanu. To darīt ieteikusi Rīgas Pieminekļu padome, savukārt mērs Staķis norādījis, ka tā ir tikai rekomendācija un ātru lēmumu šajā ziņā nebūs.

Jāpiebilst, ka minētajās Krievijas mediju “ziņās” par Staķa piedalīšanos Skapja atvēršanā apkopti teju visi galvenie propagandas vēstījumi par Latviju un Eiropu kopumā. Proti, norādīts uz tajā it kā pastāvošo rusofobiju, nacistiskām tieksmēm un vēstures ignorēšanu, izlaidību un novēršanos no tā sauktajām tradicionālajām jeb ģimenes vērtībām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu