Ņujorkas teroristam piespriež mūža ieslodzījumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Saifullo Saipovs
Saifullo Saipovs Foto: Reuters / Scanpix

Islāma ekstrēmistam Saifullo Saipovam, kurš 2017.gada 31.oktobrī Ņujorkā ietriecās ar auto cilvēkos, astoņus nogalinot, pirmdien tika piespriests mūža ieslodzījums, jo zvērinātie nespēja vienoties par nāvessodu.

Prokurori bija pieprasījuši augstāko soda mēru Saipovam, kuru zvērinātie 26.janvārī atzina par vainīgu 28 apsūdzībās, tostarp astoņās slepkavībās un 12 slepkavību mēģinājumos un ārvalstu teroristu organizācijas atbalstīšanā.

Saipovam tika piespriests mūža ieslodzījums bez pirmstermiņa atbrīvošanas iespējas, jo zvērinātie Manhetenas federālajā tiesā nespēja vienprātīgi vienoties par nāvessoda piespriešanu.

Saipovs, kurš tagad ir 35 gadus vecs, ar nomātu pikapu lielā ātrumā brauca pa populāru velosipēdistu celiņu gar Hudzonas upi, notriecot velosipēdistus, līdz ietriecās skolas autobusā pie Pasaules tirdzniecības centra.

Viņš izkāpa no mašīnas, saucot "Allāhu akbar" ("Allāhs ir dižens") un turot rokā skrošu un peintbola šautenes. Saipovs tika aizturēts, kad viņu sašāva policists, kas uzskatīja šīs šautenes par īstiem šaujamieročiem.

Teroraktā tika nogalināta sieviete, kas kopā ar ģimeni bija ieradusies Ņujorkā no Beļģijas, kā arī pieci draugi no Argentīnas un divi amerikāņi. Vismaz 12 cilvēki tika ievainoti, tostarp sieviete, kas zaudēja abas kājas.

Saipova pastrādātais noziegums ir asiņainākais uzbrukums Ņujorkā kopš 2001.gada 11.septembra teroraktiem.

Prokurori prāvā paziņoja, ka Saipovs uzbrucis civiliedzīvotājiem, vēloties iespaidot grupējumu "Islāma valsts", lai varētu kļūt par tā dalībnieku. Viņš bija apmierināts ar nodarīto un smaidīja, vēlāk runājot ar FIB aģentu.

Saipovs, kurš 2010.gadā pārcēlās uz ASV, prāvā apgalvoja, ka rīkojies "Islāma valsts" vārdā. Grupējums viņu nosauca par vienu no saviem "kareivjiem".

Saipova prāva bija pirmā federālā prāva Džo Baidena prezidentūras laikā, kurā Tieslietu ministrija pieprasījusi piespriest nāvessodu. Baidens ir pret nāvessodu, un ASV ģenerāprokurors Meriks Gārlends 2021.gada jūlijā izsludināja moratoriju visām federālo nāvessodu izpildēm. Ja Saipovam būtu piespriests nāvessods, to varētu izpildīt tikai pēc šī moratorija atcelšanas vai cita ASV prezidenta laikā.

ASV lielāko daļu nāvessodu izpilda štati, nevis federālā valdība. Nāvessoda piespriešana Saipovam būtu ļoti reta parādība Ņujorkas štatā, kur pēdējais nāvessods tika izpildīts 1963.gadā. Federālā zvērināto tiesa Ņujorkā desmitiem gadu nav piespriedusi nāvessodus, kas būtu izturējuši apelācijas, un pēdējā šāda nāvessoda izpilde notika 1954.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu