Video Necaurredzams putenis, armijas helikopters un ik sekunde no svara: ekstrēmākā sirds transplantācija Latvijas vēsturē

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Par šogad veikto pirmo sirds pārstādīšanu Stradiņa slimnīcas ārsti saka - tā bija ekstrēmākā transplantācija līdzšinējā vēsturē, vēsta Panorāma.

Ziņa par donoru pienāca 8. martā, kad zemi ar debesīm sagrieza arī necaurbraucams putenis. Tomēr cauri sniega vērpetēm ārsti un māsas no Rīgas devās uz Latgali, lai nakts vidū ar Gaisa spēka helikopteru uz Rīgu atvestu jaunu sirdi kādam pacientam.

Līdz pēdējam brīdim nebija zināms, vai trakajā putenī Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku helikopters lidos. Bet tieši tobrīd, kad ārsti ar sirdi bija gatavi doties ceļā, putenis norima.

Ilmāram, kurš pats ir no Rēzeknes puses, 9. marts kļuva par otru dzimšanas dienu. Viņu trakajā putenī uz Rīgu, kur Ilmāram notika sirds pārstādīšana, veda znota draugs.

Kardioķirurgi uzsver, ka Latvijā, līdzīgi kā citās valstīs, ir divas lielas problēmas, kas saistītas ar orgānu pārstādīšanu, – trūkst donora orgānu un nav atpazīti visi, kam nepieciešama šī operācija.

Vairāk skaties sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu