Kāpēc nacionālajos karogos gandrīz nav atrodama violetā krāsa?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālie karogi
Nacionālie karogi Foto: Unsplash

Daudzas valstis savus nacionālos karogus izraibinājušas ar dažādiem elementiem – pūķiem, zobeniem, divgalvainiem ērgļiem un ko tikai vēl ne. Tomēr ir viena lieta, ko karogos atrast ir grūti. Tā ir violetā krāsa. Tas gan nav tāpēc, ka šī krāsa tiktu uzskatīta par nestilīgu vai neglītu. Tam vairāk ir praktiski iemesli.

Video, kas publicēts izglītojošajā “YouTube” kanālā “After Skool”, uzskatāmi un vienkārši atklāta šīs krāsas vēsture. Sākotnēji violetie toņi tika iegūti tikai no vienas īpašas sugas jūras gliemežiem, kas tika vākti nelielā Vidusjūras teritorijā. Bija nepieciešami 10 tūkstoši šo gliemežu, lai iegūtu tikai vienu gramu violetās krāsas. Tieši tāpēc violetā krāsa līdz 19. gadsimtam bija ārkārtīgi vērtīga, tāpēc violetus apģērbus valkāja tikai bagāti un dižciltīgi cilvēki.

VIDEO: KĀPĒC VIOLETĀ KRĀSA NACIONĀLAJOS KAROGOS IR RETUMS?

Lūk, tieši tāpēc iekļaut violeto krāsu nacionālajos karogos nebija izdevīgi. Lielas vajadzības arī pēc tā nebija. Vai krāsu trūkst?

Violetās krāsas statuss uz mūžiem tika izmainīts 1865. gadā, kad Lielbritānijas universitātes students Viljams Henrijs Perkins atklāja veidu, kā violeto krāsu iegūt sintētiskā ceļā. Vēlākajos gados šī krāsa kļuva pieejamāka, tāpēc tie daži karogi, kuros ir sastopama violetā krāsa, ir radīti pēc 1900. gada.

Dominikānas Republikas karogs
Dominikānas Republikas karogs Foto: Wikimedia Commons
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu