Cilvēka atliekas, dzīvnieku kauli un noslēpumaina kulta vieta Saūda Arābijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kennedy et al., 2023, PLOS ONE

Arheologi Saūda Arābijā 7000 gadu senā pamestā rituālu vietā atraduši cilvēka atliekas un tūkstošiem dzīvnieku kaulu.

Aptuveni 30 gadu vecā vīrieša atliekas tika atrastas aizvēsturiskas ēkas drupās, kas tika izmantota kā rituālu vieta. Līdzīgas ēkas ir atrastas daudzviet Saūda Arābijā, un tiek uzskatīts, ka tās būvēja nezināma kulta locekļi. Lai arī tagad šīs ēkas klāj tuksneša smilts, laikā, kad tās tika būvētas, Arābijas tuksnesis bija klāts ar zaļu zāli, kur saimniekoja ziloņi un nīlzirgi.

Norisinoties klimata pārmaiņām, nezināmā kulta locekļi, visticamāk, pulcējās šajā kulta vietā, lai veiktu rituālus un izlūgtos dievu labvēlību, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS One”.

“Par šīm ēkām un uzskatiem, kas tās ieskauj, teju nekas nav rakstīts. Atraktas ir tikai 10 šādas ēkas, un šis pētījums ir viens no pirmajiem. Tieši tāpēc mēs joprojām neko daudz par šo tradīciju nezinām,” izdevumam “Live Science” teica pētījuma galvenā autore Melisa Kenedija.

Šīs struktūras parasti bija taisnstūra formā ar aptuveni 1,2 metrus augstām akmens sienām. Izrakumos atklāts, ka ēku iekšienē atradās kolonnas un starpsienas, kas, visticamāk, no pārējās telpas atdalīja galveno telpu, kurā, iespējams, tika veiktas upurēšanas.

Foto: Kennedy et al., 2023, PLOS ONE

Nupat kā atraktā ēka ir 140 metru gara un celta no vietējā kaļķakmens. Tajā atrodams upurējamais akmens, ap kuru izkaisīti dzīvnieku galvaskausi un ragi.

“Viņi, visticamāk, uz turieni ņēma līdzi dzīvniekus, iespējams, tur tos nokāva, piedāvāja dieviem ragus un galvaskausus, bet pārējās atliekas apēda paši. Mēs nevaram būt droši, vai dzīvnieku nogalināšana notika šeit vai kādā citā vietā, jo neesam atraduši pārējās dzīvnieku daļas,” piebilda Kenedija.

Nedaudz uz ziemeļiem no šīs ēkas pētnieki atrada tādas kā kapenes, kuros atradās cilvēka kauli. Tos izanalizējot, atklājās, ka tās ir aptuveni 30 gadu veca vīrieša atliekas, kurš, iespējams, cietis no osteoartrīta. Tapa zināms arī tas, ka vīrietis apglabāts 400 gadus pēc tam, kad tur tika upurēti dzīvnieki.

Šo ēku un rituālu jēga gan pagaidām nav skaidra. Ēkas ir izkaisītas pa visu tuksnesi un ir celtas mitrā holocēna periodā, kas norisinājās starp 7000. un 6000. gadu pirms mūsu ēras. Tajā laikā Arābijā klimats bija daudz mitrāks nekā tagad, tomēr jau norisinājās aizvien biežāki sausuma periodi un ainava lēnām pārvērtās par tuksnesi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu