Arābu valstis sašutušas par Izraēlas ministru, kurš noliedzis palestīniešu tautas pastāvēšanu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / SCANPIX

Palestīnas pašpārvalde, Ēģipte un Jordānija pirmdien nosodīja kā "rasistiskus" Izraēlas finanšu ministra Bezalela Smotriča izteikumus, kuros viņš noliedza "palestīniešu tautas" pastāvēšanu.

Smotričs no Reliģiskā cionisma partijas ir ministrs Benjamina Netanjahu valdībā, kas tika izveidota decembrī un ir labējākā partija Izraēlas vēsturē.

Smotričs jau marta sākumā izpelnījās starptautisku nosodījumu, aicinot "iznīcināt" palestīniešu pilsētu Havaru, kur palestīniešu grupējuma "Hamas" kaujinieks bija nošāvis divus izraēliešus. Vēlāk viņš šo aicinājumu atsauca.

"Palestīniešu nav, jo nav palestīniešu tautas," Smotričs svētdien paziņoja Parīzē, citējot Francijas cionistu aktīvistu Žaku Kupferu viņa piemiņas pasākumā.

Palestīnas pašpārvaldes premjerministrs Mohammads Štajehs pirms valdības sanāksmes pirmdien paziņoja, ka Smotriča "musinošie paziņojumi" ir "pašreizējās Izraēlas valdības ekstrēmistiskās, rasistiskās cionisma ideoloģijas pārliecinošs pierādījums".

Smotričs, atsaucoties uz Bībeles "pravietojumiem", sacīja: "Pēc 2000 gadiem (..) Dievs pulcina savu tautu. Izraēlas tauta atgriežas mājās."

"Ir arābi, kuriem tas nepatīk, un ko viņi dara? Viņi izgudro fiktīvu tautu un piesaka fiktīvas tiesības uz Izraēlas zemi, tikai lai cīnītos pret cionisma kustību," sacīja Smotričs. "Tā ir vēsturiska patiesība, tā ir bibliska patiesība."

Ministrs, kurš savā braucienā netikās ar Francijas valdības pārstāvjiem, teica runu no tribīnes, uz kuras bija redzama tā sauktās Lielizraēlas karte, kas ietvēra Jordānas rietumkrastu, Golānas augstienes, Gazas joslu un Jordāniju.

Izraēla ir okupējusi Jordānas rietumkrastu kopš 1967.gada Sešu dienu kara, kad tā arī okupēja Austrumjeruzalemi, Gazas joslu un Golānas augstienes.

Smotriča izteikumi izskanēja laikā, kad Izraēlas un Palestīnas pašpārvaldes pārstāvji Ēģiptes kūrortā Šarmelšeihā tikās ar Ēģiptes, Jordānijas un ASV amatpesonām, lai "apspriestu veidus, kā deeskalēt saspīlējumu".

Jordānijas Ārlietu ministrija pirmdien nosauca Smotriča izteikumus par "ekstrēmu rasismu" un brīdināja, ka minētās kartes izmantošana, kurā Jordānija parādīta kā Izraēlas daļa, var būt abu valstu 1994.gada miera vienošanās pārkāpums.

Izraēlas Ārlietu ministrija īsi pēc tam tviterī paskaidroja, ka Īzraēla ievēro 1994.gada miera vienošanos ar Jordāniju un atzīst šīs karalistes teritoriālo integritāti, bet nepieminēja Smotriča runas saturu.

Jordānijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka ir izsaukusi Izraēlas vēstnieku, lai iesniegtu protesta vēstuli viņa valdībai.

Ēģipte, kas 1979.gadā kļuva par pirmo arābu valsti, kas atzinusi Izraēlu un parakstījusi miera līgumu ar to, nosodīja Smotriča izteikumus kā "musinošus un nepieņemamus", kā arī "rasistiskus".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu