Lietuvas Seims aicina starptautisko sabiedrību atzīt Krieviju par teroristisku valsti

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Krievija starptautiski ir jāatzīst par teroristisku valsti un pret tās politisko partiju biedriem jāvērš Eiropas Savienības (ES) sankcijas, teikts otrdien Lietuvas parlamenta pieņemtajā rezolūcijā.

To atbalstīja 114 Seima deputāti, bet neviens nebija pret un neatturējās.

"Vispirms mēs aicinām Eiropas Savienību un tās dalībvalstis kopīgi paplašināt ES tiesisko regulējumu terorismu atbalstošu un teroristiskus līdzekļus izmantojošu valstu atzīšanai, un mēs aicinām garantēt ES sankciju politikas ievērošanu, novēršot sankciju apiešanu," pauda viens no rezolūcijas ierosinātājiem Raimunds Lopata no valdošajā koalīcijā ietilpstošās Liberāļu savienības .

"Es piekrītu jūsu rezolūcijas tekstam, ka Lietuva aicina Eiropu tā rīkoties, bet varbūt Lietuvai vajadzētu kļūt par piemēru. Man nav saprotams, ka Krievijas gāze caur Lietuvas teritoriju joprojām plūst uz Kaļiņingradu. Lietuva par šo tranzītu saņem naudu, ņem naudu no teroristiskās Krievijas. Vācieši kaut kā ir atrisinājuši [gāzesvada] "Nord Stream" jautājumu. Kad Lietuva to atrisinās?" debatēs jautāja opozīcijas deputāts Artūrs Skardžus no Darba partijas.

Seima pieņemtajā dokumentā Lietuvas valdība ierosina gan ES, gan globālā līmenī aktualizēt Krievijas atzīšanu par terorismu atbalstošu un izmantojošu valsti. Tajā arī ierosināts aktualizēt un atrisināt jautājumu par Krievijas atbildību par kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un genocīdu Ukrainā, kā arī izveidot īpašu starptautisko noziegumu tribunālu.

Reaģējot uz Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā un tur pastrādātajiem noziegumiem, 2022.gada maijā Lietuvas parlaments Krieviju atzina par terorismu atbalstošu un īstenojošu valsti.

Otrdien pieņemtajā rezolūcijā Seims aicina valdību ES līmenī rīkoties, lai Krievijas politiskās partijas - "Vienotā Krievija", Komunistiskā partija, Liberāldemokrātiskā partija un "Taisnīgā Krievija" - tiktu sauktas pie atbildības par teroristiskās valsts rīcību un pret to biedriem tiktu vērstas ES sankcijas.

Tāpat dokumentā ierosināts pastiprināt atbildību par nespēju izpildīt starptautiskās sankcijas un mēģinājumiem tās apiet, izveidot funkcionējošu nacionālo kontroles mehānismu un pasākumus eksporta un tranzīta kontrolei ne tikai divējādas pielietojamības precēm, bet arī precēm, kuras, iespējams, varētu izmantot militāriem un civiliem mērķiem, vai sensitīvām tehnoloģijām, kuras varētu izmantot militāriem mērķiem.

Krieviju par teroristisku vai terorismu atbalstošu valsti ir atzinusi gan Latvija un Igaunija, gan Eiropas Parlaments, Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja, Ukraina un vairākas citas valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu