Gatavojies! Nedēļas nogalē mums pietuvosies kārtējais asteroīds

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Asteroīds un Zeme. Ilustratīvs attēls
Asteroīds un Zeme. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Gatavo teleskopu - sestdien Zemei garām palidos asteroīds, kas ir trīs reizes lielāks par bēdīgi slaveno Čeļabinskas meteorītu.

Par laimi, asteroīds “2023 DZ2” mūsu planētu neapdraud un palidos tai garām drošā attālumā ar galvu reibinošu ātrumu – 28 tūkstošiem kilometru stundā, vēstīts vietnē “EarthSky”.

Debesu vērotājiem Zemes ziemeļu puslodē ar prāvākiem teleskopiem būs iespējams asteroīdu vērot piektdienas vakarā (24. martā). Citiem savukārt būs iespēja asteroīda pietuvošanās brīdi vērot tiešraidē sestdien ŠEIT.

Šo asteroīdu pirmo reizi astronomi atklāja 2023. gada februārī. Aplēsts, ka asteroīds ir 44 līdz 99 metrus diametrā liels. Ņemot vērā, ka tas šķērso Zemes orbītu, tas zināms kā “Apollo” klases asteroīds. Precīza tā izcelsme zināma nav, tomēr lielākā daļa Zemei tuvo objektu ir cēlušies asteroīdu joslā starp Marsu un Jupiteru.

Ja šis asteroīds ietriektos Zemē, tad postaža būtu pamatīga, ņemot vērā, ka tas ir trīs reizes lielāks par Čeļabinskas meteorītu, kura uzsprāgšana virs Krievijas pilsētas izplēsa logus daudzām mājām, ievainojot vairāk nekā 1400 cilvēku.

Tāpēc prieks zināt, ka Zemei asteroīds palidos garām 173 tūkstošu kilometru attālumā. Nedaudz lielāka iespēja, ka tas ietrieksies Zemē ir 2026. gada 27. martā, kas asteroīds atkal mums pietuvosies. Šis asteroīds Sauli apriņķo reizi 3,17 gados.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu