Lielbritānija Ukrainai piegādās noplicinātā urāna lādiņus; Krievija reaģē ar meliem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija otrdien paziņoja, ka Ukrainai tiks piegādāti lādiņi, kas satur noplicinātu urānu. Šim paziņojumam sekoja nepatiesi Krievijas diktatora Vladimira Putina komentāri.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā norādīts, ka kopā ar tankiem “Challenger 2” Ukraina saņems arī lādiņus, kas satur noplicinātu urānu.

Šie bruņu caursišanai paredzētie lādiņi ir “ļoti efektīvi mūsdienu tanku un bruņutehnikas iznīcināšanā”, skaidroja Lielbritānijas armija.

Neilgi pēc Lielbritānijas paziņojuma par šo lādiņu piegādāšanu Ukrainai Krievijas diktators Putins paziņoja, ka “kolektīvie Rietumi jau sākuši izmantot ieročus ar kodolkomponenti” un ka Krievija būšot spiesta “attiecīgi reaģēt”.

Savukārt Lielbritānijas Aizsardzības ministrija apsūdzēja Putinu melos.

“Lielbritānijas armija noplicināto urānu lādiņos izmanto jau gadu desmitiem. Tā ir standarta komponente, kam nav nekāda sakara ar kodolieročiem vai kodolpotenciālu. Krievija to zina, tomēr apzināti cenšas izplatīt dezinformāciju,” teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Ministrijas paziņojumā arī norādīts, ka, saskaņā ar neatkarīgiem pētījumiem, šo lādiņu ietekme uz apkārtējo vidi ir neliela, vēsta Lielbritānijas medijs “Sky News”.

Savukārt Lielbritānijas ķīmisko ieroču eksperts Hemišs de Bretons Gordons Putina komentārus nodēvējis par absolūti neprātīgiem un pilnībā nepatiesiem, jo noplicinātais urāns nevar tikt izmantots kā kodoldegviela vai pārvērsts kodolieročos.

Kā ziņo Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija, arī pati Krievija iepriekš ražojusi lādiņus ar noplicināto urānu.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija gan norāda, ka tās rīcībā šobrīd neesot ziņu, ka Krievija izmantotu šādus lādiņus karā pret Ukrainu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu