Dienvidkorejiešu zonde izgaismo tumsā grimušu Mēness krāteri

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/KARI/Arizona State University

Jaunais attēls, kurā redzama krātera apmale netālu no Mēness dienvidpola, uzskatāmi parāda, kā jaunā NASA kamera nes gaismu mūsu dabiskā pavadoņa tumšākajos nostūros.

Fotogrāfija uzņemta 28. februārī ar NASA finansēto “ShadowCam” kameru, kas pierīkota dienvidkorejiešu Mēness zondei “Danuri”. Attēlus zonde uzņēma, atrodoties vien 26 kilometrus no Mēness dienvidpola, un tajos redzama Mārvina krātera mala.

Ārkārtīgi jutīgā kamera ir īpaši radīta, lai uztvertu atstaroto gaismu, tāpēc ar to var nofotografēt ļoti tumšus un ēnainus Mēness reģionus. Jaunajos attēlos gaismā parādīta Mārvina krātera iekšpuse un ārpuse.

Zonde “Danuri” startēja pagājušā gada augustā ar Īlona Maska kompānijas “SpaceX” raķeti “Falcon-9” no Kanaveralas zemesraga kosmodroma ASV Floridas štatā.

678 kilogramus smagā zonde, kuras nosaukumā apvienoti korejiešu vārdi “Mēness” un “gūt prieku”, vienu gadu riņķos orbītā ap Mēnesi un vāks datus no tā virsmas. Tajā ir seši dažādi instrumenti ūdens un citu elementu meklēšanai. Zonde arī meklēs iespējamās nolaišanās vietas uz Mēness.

Zonde izstrādāta sadarbībā starp Dienvidkorejas valsts institūtu “Korea Aerospace Research Institute” (KARI), citiem Dienvidkorejas institūtiem un ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa pārvaldi (NASA). Tā tika uzbūvēta septiņu gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu