Unikāls notikums Latvijas kosmosa pētniecībā: pašmāju students saņem starptautiska līmeņa balvu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes.

17. starptautiskajā kosmosa operāciju konferencē (17th International Conference of Space Opperations), kas 6.-10. martā norisinājās Dubaijā, Ventspils Augstskolas bakalaura studiju programmas “Elektronikas inženierija” students Rodrigo Laurinovičs kopā ar Eiropas Kosmosa Aģentūras (EKA) OPS-SAT komandu saņēma Starptautisko SpaceOps balvu par izciliem sasniegumiem (International SpaceOps Award for Outstanding Achievement). Ar šo apbalvojumu tiek novērtēti izcili ieguldījumi misijas realizēšanā un spēja pārvarēt sarežģītus apstākļus operācijas laikā.

OPS-SAT, kuru vada Deivids Evanss (David Evans), ir pasaulē pirmā misija, kas veltīta misiju operāciju uzlabošanai un jaunu satelītu kontroles tehnoloģiju testēšanai. OSP-SAT bija arī pirmais EKA piederošais un pārvaldītais nanosatelīts. Misija 2019. gadā pēc veiksmīgas satelīta palaišanas sasniedza savu mērķi - sniegt iespēju veikt eksperimentus misijai svarīgām operācijām lidojuma laikā. Tika demonstrēti pavisam jauni komunikāciju prototipi, kas pēc tam tika izmantoti arī turpmākajās EKA misijās.

Rodrigo jau kopš 2022. gada 1. marta stažējas EKA, kuras misija ir veidot un attīstīt Eiropas kosmosa kapacitātes un nodrošināt, ka investīcijas kosmosa nozarē nes ieguvumus Eiropas iedzīvotājiem un industrijai.

Viņš ir pirmais students no Latvijas, kurš ieguvis iespēju stažēties EKA. Tas bija iespējams, pateicoties Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra spinoff kompānijai SIA IrbGS un Mārča Donerblica ieguldījumam, kā arī nesen ir izdevies pagarināt stažēšanās laiku vēl par vienu gadu.

Rodrigo galvenie uzdevumi līdz šim ir bijuši noturēt satelītu pie “dzīvības” ar nestandarta pieeju, kur eksperimentiem ir iespēja izmainīt fizisko sistēmas struktūru, lai optimizētu to dotajam eksperimentam. Kā arī kopā ar komandu viņš tiek iesaistīts aktīvo problēmu risināšanā, kas pēdējos mēnešu laikā bija masveida failu korupcija. Viņš atzīst, ka darba netrūkst un interese par darbu nezūd, jo vienmēr jāspēj veikt dažādus unikālus uzdevumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu