Speciālists: Bailes no zobārsta. Kā pārvarēt dentofobiju?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Lielai daļai cilvēku zobārsta apmeklējums un līdzvērtīgas procedūras var izraisīt tādas nepārvaramas emocijas kā satraukums, nemiers, pastāvīgas bailes un panika. Sastopamākie iemesli – nepatīkama pieredze, bērnības trauma, kontroles zaudēšanas sajūta vai stāsti par padomju laika zobārstniecību.

Lai fobija netraucētu veikt regulāru zobu pārbaudi un ārstēšanu, Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) Stomatoloģijas institūta zobu protēzists Arnolds Bite ir apkopojis vairākus padomus, kas samazinās dentofobijas ietekmi.

Apzināties un pieņemt bailes

Paniskas bailes no zobu procedūrām ir sastopamas visu vecumu cilvēkiem. Uzreiz jāuzsver, ka bailes ir pavisam dabiska parādība. Tās var izpausties gan speciālista apmeklējuma laikā, gan no domas vien par gaidāmo vizīti. Nereti baiļu iespaidā var rasties vēlme pārlikt ieplānoto procedūru vai pilnībā izvairīties no speciālista konsultācijas, kas ilgtermiņā nozīmē lielākus bojājumus, sāpes un ārstniecības izmaksas.

Atbilde uz dentofobiju ir mūsdienu zobārstniecības metodes un medikamentu kombinācijas. Viens no risinājumiem ir pakāpeniskās iedarbības terapija, kas šajā gadījumā paredz identificēšanos ar konkrētā speciālista vidi.

Sākotnēji ieteicams apskatīt attēlus ar zobārsta kabinetu un instrumentiem, lai varētu nobriest vienkāršai procedūrai, piemēram, zobu tīrīšanai vai rentgenam. Ar laiku pakāpeniski veidosies pieradums pie stomatoloģijas vides un speciālistiem, kas mazinās satraukumu sarežģītākās procedūrās kopsolī ar relaksācijas terapijas metodēm.

Relaksācijas terapijas metodes

Ņemot vērā, ka stress ir cilvēka organisma reakcija uz emocionāli spēcīgu kairinājumu, relaksācijas terapijas spēlē vitāli būtisku lomu uz mūsu organismu. Tās ir īpaši vērtīgas, lai pirms problēmsituācijām stabilizētu sirdsdarbību, mazinātu spriedzi muskuļos un uzlabotu garastāvokli. Lielākoties pastāv sešas zinātniskās metodes stresa mazināšanai, kas saistītas ar meditāciju, vingrošanu, dziļo elpošanu, kā arī progresīvo relaksāciju jeb muskuļu īslaicīgu sasprindzināšanu un atslābināšanu.

Lai pārvaldītu trauksmi pirms zobārstniecības procedūras, ieteicams izmantot vienu no relaksācijas metodēm, kas pietiekami efektīvi mazinās stresu. Daudzpusīgi meditācijas un fizisku aktivitāšu vingrinājumi ir publiski atrodami tiešsaistes resursos. Tie visdrīzāk noderēs pirms gaidāmā apmeklējuma. Savukārt īsi pirms procedūras aicinu lēni un dziļi elpot, kas atbrīvos ķermeni un prātu. Vienlaikus svarīgi atgādināt, ka ikkatram ir vēlams individuāli izvēlēties un izmēģināt sev piemērotākās pieejas.

Sedācija un medikamenti

Pēc visiem priekšdarbiem nokļūstat zobu speciālista kabinetā, kur varat izvēlēties sedācijas iespējas. Zinātniski pārbaudītās metodes, kas norisinās anesteziologa uzraudzībā un izdala trīs veidos: perorālā, inhalācijas un intravenozā. No tām populārākās ir pēdējās divas minētās. Pārsvarā inhalācijas sedācijās izmanto slāpekļa oksidula gāzi jeb “smieklu gāzi”. Šī pieeja ir izplatītāka bērnu stomatoloģijā, efektīvi samazinot uztraukumu un sāpes. Droša metode gan bērniem, gan pieaugušajiem, jo inhalācijas laikā pacientam nodrošina spontānu elpošanu, saglabā elpceļu refleksus un stabilu hemodinamiku.

Paralēli pastāv zobārstniecība kontrolētā miegā jeb intravenozā sedācijā, kas visbiežāk ir pielietota pieaugušu pacientu ārstēšanā. Sedatīvo medikamentu ievada asinsritē, lai mazinātu tūlītējas apziņas reakcijas uz ārējiem stimuliem un atslābinātu ķermeņi. Abos gadījumos izmanto nomierinošus līdzekļus cilvēkiem, kuriem ir trauksme vai personām, kurām plānota ilgstoša procedūra. Sedācija ir efektīva un atbilstoša pacientiem ar dentafobiju, taču medikamenti var izraisīt blakusparādības, tāpēc par vēlamo sedācijas piemērotību rūpīgi konsultēties ar speciālistu.

Uzticams zobu speciālists

Cilvēkam, kurš izvairās no zobu speciālistiem, neapšaubāmi ir nepieciešama specializēta un empātiska attieksme. Viņam ir svarīgi pakāpeniski pierast pie konkrētās stomatoloģijas vietas un speciālista, tādēļ saprotošs zobārsts vienmēr sāks ar komunikāciju un uzmanīgu pacienta adaptēšanu videi. Tas nozīmē, ka bieži vien pirmais nosacījums veiksmīgai stresa pārvaldībai ir atbalstošs zobu speciālists.

Viņa mērķis ir palīdzēt pacientam, atbildēt uz jautājumiem, skaidrot procedūru un atvēlēt laiku cilvēka pašsajūtas uzraudzībai. Tāpēc ieteicams izvēlēties zobu speciālistu, kuram uzticēsiet bailes un kopā tās mēģināsiet pārvarēt. Šeit svarīgi informēt par baiļu stresoriem, kas zobārstam vai citam speciālistam sniegs vērtīgu ieskatu, kā pārvarēt dentofobijas cēloņus. Atkarībā no līdzdalītās informācijas ar speciālistu, pastāvēs lielāka varbūtība izvēlēties arī atbilstošāko ārstēšanas metodi un soļus, lai uzlabotu personīgo pieredzi zobu speciālista kabinetā bez sāpēm un stresa.

Trešo pušu atbalsts

Baiļu pārvarēšanas metožu klāsts ir plašs, bet cilvēkiem ar izteiktu stipru fobiju zobārsta apmeklējums var sagādāt asi nepatīkamus traucējumus. Efektīva stratēģija var būt līdzcilvēku iesaiste, lai ar sarunām un atbalstu saņemtu iedrošinājumu. Alternatīva ir līdzvērtīgu pieredžu apzināšana, kas ļaus apzināties, ka dentofobija dienas beigās ir pārvarama. Protams, situācijā, ja abi varianti nerada pārliecību par vizīti, tad aicinu konsultēties ar psihoterapeitu. Kognitīvi biheiviorālā terapija mainīs negatīvās domas un uzvedību attiecībā uz zobu speciālista apmeklējumu. Psihoterapeits pilnveidos prasmi kontrolēt tās domas, kas nav racionāli pamatotas, lai pārvērstu jaunās, mazinot panikas vai trauksmes simptomus. Galvenais atcerēties, ka dentofobijas pārvarēšana prasa laiku un pacietību. Bet ar pareizām metodēm, empātisku zobu speciālistu un piemērotu ārstēšanu vairākumam cilvēku sekmīgi izdevies pārvarēt šo fobiju un parūpēties par mutes dobuma veselību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu