Vairākās upēs ievērojami kāpis ūdens līmenis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Amatas upe pavasarī.
Amatas upe pavasarī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušajā diennaktī Amatā, Tirzā un Pededze ūdens līmenis paaugstinājies par 47-83 centimetriem (cm), vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) hidrologi.

Pagājušajā diennaktī lija, tādēļ ūdenslīmenis austrumu daļas upēs paaugstinājās straujāk. Atsākās ūdenslīmeņa kāpums arī rietumu un centrālās daļas upēs, atsevišķos šo upju baseinos joprojām applūdušas palienes un zemākās vietas. Turpina plašāk applūst austrumu daļas upju palienes un zemākās vietas.

Līdz otrdienai, 28.martam, spēkā ir dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni upēs.

Daugavā no Piedrujas līdz Jēkabpilij ūdenslīmenis paaugstinās par 12-29 cm diennaktī. Daugavas augštecē saglabājas ledus sega, pie Suražas veidojas piekrastes vaļumjoslas, bet pie Ullas iet ledus.

Daugavas, Gaujas un Salacas baseina upēs ūdenslīmenis paaugstinās par 1-38 cm diennaktī, bet Amatā pie Melturiem, Tirzā pie Lejasciema un Pededzē pie Litenes par 47-83 cm.

Lielā daļā Kurzemes un Zemgales upēs ūdenslīmenis pazeminājās vai svārstījās, tomēr Užavā, Rīvā, Bārtā un Durbē ūdenslīmeņa kāpums nokrišņu ietekmē bija par 21-42 cm.

Tuvākajās dienās gaidāms silts laiks, bet gaidāmi arī nokrišņi. Upju notece palielināsies, straujāk Latvijas austrumdaļas upju baseinos. Paaugstināsies ūdenslīmenis, plašāk applūdīs palienes un zemākās vietas, prognozē LVĢMC hidrologi.

Marta beigās un aprīļa sākumā naktīs gaidāms sals, tad ūdeņu pieplūde upēm nedaudz mitēsies, samazināsies upju notece un pazemināsies ūdenslīmenis.

Ezeros joprojām ir ledus, taču tas zaudē savu izturību, tādēļ uz ledus atrasties ir bīstami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu