Aptauja: Masu medijiem uzticas un neuzticas līdzīga daļa Latvijas pilsoņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Teju puse jeb 47% Latvijas pilsoņu uzticas masu medijiem, savukārt 46% - tiem neuzticas, izriet no "Eirobarometra" ziemas datiem.

Savukārt kopumā 38% eiropiešu aptaujā ziemā norādījuši, ka medijiem uzticas, bet 58% norādījuši, ka tomēr plašsaziņas līdzekļiem neuzticas.

Latvijas pilsoņu uzticēšanās tiesai un tiesību sistēmai nav būtiski mainījusies, bet tā ir zemāka nekā eiropiešu vidū kopumā. Divas piektdaļas jeb 43% Latvijas pilsoņu un kopumā 54% eiropiešu uzticas savām tiesām, savukārt tām neuzticēšanos pauž 44% Latvijas pilsoņu un 42% eiropiešu.

Salīdzinājumā ar 2022.gada vasaru, ziemā Latvijas pilsoņu uzticēšanās armijai ir būtiski samazinājusies un tā ir zemāka nekā eiropiešu vidū kopumā. Lielākā daļa jeb 68% Latvijas pilsoņu 2023.gada ziemā uzticas Latvijas armijai un kopumā 71% eiropiešu uzticas savām armijām. Piektā daļa jeb 20% Latvijas pilsoņu ir norādījuši, ka armijai neuzticas.

Latvijas pilsoņu un eiropiešu uzticēšanās policijai pēdējā pusgada laikā nav mainījusies. 63% Latvijas pilsoņu un 70% eiropiešu uzticas policijai, savukārt ceturtā daļa jeb 27% Latvijas pilsoņu un tāpat 27% eiropiešu policijai neuzticas.

Līdzīgi kā Eiropas Savienībā kopumā, arī Latvijā pusgada laikā augusi pilsoņu uzticēšanās reģionālajām vai vietēja līmeņa institūcijām. Tā 2023.gada ziemā nedaudz vairāk nekā puse jeb 59% Latvijas pilsoņu un 56% eiropiešu ir norādījuši, ka uzticas reģionālajām vai vietēja līmeņa institūcijām, savukārt aptuveni trešā daļa jeb 31% Latvijas pilsoņu un 39% eiropiešu šīm institūcijām neuzticas.

"Eirobarometrs 98" aptauja Latvijā notika no 12.janvāra līdz 26.janvārim, un tās laikā tika aptaujāti 1039 Latvijas pilsoņi vecumā no 15 gadiem. Aptauju Latvijā veica vadošā pētījumu un konsultāciju kompānija "Kantar".

"Eirobarometrs 98" ir trīsdesmit astotā "Eurobarometer Standard" aptauja, kopš Latvija ir kļuvusi par ES dalībvalsti. "Eurobarometer Standard" pētījums tiek veikts divas reizes gadā, un šīs aptaujas laikā tiek sekots līdzi pilsoņu viedoklim par dažādiem ES un tās dalībvalstīm aktuāliem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu