Vidzemē spēkā oranžās pakāpes brīdinājums par Amatas upes applūšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Centrālās Vidzemes daļā spēkā ir oranžās pakāpes brīdinājums par Amatas upes krastu palienes un zemākas vietas applūšanu, kā arī plašāku teritorijas applūšanu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoloģijas centra (LVĢMC) dati.

Tikmēr Latvijas austrumu daļā spēkā ir dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni.

Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis paaugstinājās visās Latvijas upēs un ezeros. Kurzemes daļā paaugstinājās par 7-28 centimetriem (cm), straujāk ūdens līmenis paaugstinājās Bārtā pie Dūkupjiem par 36 cm diennaktī. Savukārt centrālā daļas upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 5-9 cm, atsevišķās upēs novērota ūdens līmeņu svārstības.

Visstraujāk ūdens līmenis paaugstinājās Austrumu daļā.

Gaujas un Salacas baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 18-27 cm, straujāk ūdens līmenis paaugstinājās Vaidavā pie Apes par 60 cm diennaktī.

Daugavas baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 14-47 cm, straujāk ūdens līmenis paaugstinājās Lielajā Juglā pie Zaķiem par 57 cm diennaktī. Savukārt Daugavā posmā Piedruja-Zeļķi ūdens līmenis paaugstinājās par 16-54 cm diennaktī.

LVĢMC norāda, ka Daugavas posmā Jēkabpils - Pļaviņas joprojām saglabājas gar krastiem ledus krautņi, pie Pļaviņām vērojama reta ledus iešana. Daugavas baseina upes ir brīvas no ledus, vien atsevišķās upēs novērojama reta ledus iešana.

Tikmēr Vidzemes, Kurzemes un Zemgales upes ir brīvas no ledus.

LVĢMC informē, ka atlikušajā nedēļas nogalē dienā gaidāms silts laiks, ka arī gaidāmi vietām nokrišņi. Upju notece palielināsies, straujāk Latvijas austrumdaļas upju baseinos. Paaugstināsies ūdenslīmenis, plašāk applūdīs palienes un zemākās vietas.

Marta beigās un aprīļa sākumā naktīs gaidāms sals, tad ūdeņu pieplūde upēm nedaudz mitēsies, samazināsies upju notece un pazemināsies ūdenslīmenis.

LVĢMC brīdina, ka ezeros joprojām ir ledus, un tas zaudē savu izturību. Šī iemesla dēļ atrasties uz ledus ir bīstami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu