Kodolieročus Baltkrievijā Putins varēja izvietot jau agrāk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidenta Vladimirs Putins
Krievijas prezidenta Vladimirs Putins Foto: AP/Scanpix

Putins varēja izvietot Krievijas kodolieročus Baltkrievijā jau pirms pilna apmēra iebrukuma Ukrainā, norāda ASV "Kara izpētes institūts" (ISW). Baltkrievijas autoritārais diktators Aleksandrs Lukašenko piedāvāja Krievijai 2021. gada 30. novembrī izvietot kodolieročus Baltkrievijas teritorijā, un 2022. gada februārī Baltkrievija referendumā atcēla konstitucionālo klauzulu, kas noteica valsts neitrālo statusu.

ISW jau toreiz prognozēja, ka Putins varētu mēģināt izvietot Baltkrievijā taktiskos vai stratēģiskos kodolieročus, lai padziļinātu Krievijas kontroli pār Baltkrieviju. Tā kā kaimiņvalsts ir ļoti atkarīga no Krievijas, tai ir tikai ierobežota autonomija. Saskaņā ar ISW aplēsēm,

2022. gada iebrukuma sākumā Putins atturējās no kodolieroču izvietošanas Baltkrievijā, “lai saglabātu iespēju tos izmantot kā daļu no turpmākās Krievijas izlūkdienestu operācijas, manipulējot ar Rietumiem”.

ASV domnīca “Kara izpētes institūts” ISW uzskata, ka Putina nesenā intervija ir daļa no informācijas kampaņas, lai apturētu Ukrainas pretestību un pārtrauktu Rietumu atbalstu Ukrainai.

Intervijā, kurā viņš paziņoja par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā, Putins arī apgalvoja, ka Krievija varētu saražot trīs reizes lielāku munīcijas daudzumu, kādu Rietumi vēlas piegādāt Ukrainai. Tas ir aplams apgalvojums, lēš ISW. Putina paziņojumi “neatspoguļo ne pašreizējās Krievijas realitātes, ne ekonomisko spēku līdzsvaru starp Krieviju un kolektīvajiem Rietumiem, ne arī Maskavas militāri rūpnieciskās spējas”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu