Ekskluzīvi TVNET Kasparovs: Avens un Fridmans ASV un Izraēlā finansēja Putina interešu lobijus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA, Reuters/Scanpix, TVNET kolāža

"Tā kā vairāk nekā desmit gadus dzīvoju Amerikā, tad pietiekami daudz zinu par proputinisko grupu aktivitātēm Amerikā un Eiropā. Varu pateikt, ka, piemēram, Amerikā un Izraēlā Fridmans un Avens bija droši vien aktīvākie krievu oligarhi, viņi finansēja Putina intereses lobējošas grupas," Kremļa kritiķis Garijs Kasparovs intervijā tiešsaistes žurnālam "Klik" stāsta par Krievijas privātbankas "Alfa Bank" īpašniekiem Mihailu Fridmanu un Latvijā labi zināmo Pjotru Avenu, kuram ir arī Latvijas pilsonība.

Fridmans un Avens cenšas panākt viņiem noteikto Eiropas Savienības (ES) sankciju atcelšanu. Nesen atklātībā nonāca vairāku Krievijas opozicionāru parakstīta vēstule, aicinot atcelt sankcijas. To vidū bija arī Londonā dzīvojošais Krievijas miljardieris Jevgēnijs Čičvarkins, kurš attālināti piedalījās Kasparova rīkotajā organizācijas "Brīvās Krievijas forums" 4. Pretkara konferencē.

"Attiecībā uz Čičvarkinu, ciktāl es to saprotu, viņa skaidrojums bija tāds, ka tad, kad viņam nenovēršami draudēja arests, [Avenam un Fridmanam piederošā banka] "Alfa" palīdzēja viņam aizbēgt. Tā es to saprotu. Tas ir personiski," skaidroja Kasparovs. "Es neesmu šeit, lai komentētu viņa lēmumu parakstīt vēstuli. Turklāt viņa paraksts tiks atsaukts."

"Mūsu pozīcija vienmēr ir bijusi ļoti konsekventa," viņš turpina. "Mēs lobējām par sankcijām vēl tajā laikā, kad daudzi Krievijas opozīcijā, tai skaitā Aleksejs Navaļnijs un viņa atbalstītāji, pret to bija noskaņoti ļoti kritiski. Šīs diskusijas sākuma punkts bija 2012.gads, kad šis process sākās. Bils Brauders, kurš lobēja Magņitska likumu, strādāja kopā ar mani, Borisu Ņemcovu un Vladimiru Kara-Murzu. Kolēģi mūs kritizēja: oligarhi – labi, bet lielas sankcijas varētu kaitēt Krievijas tautai…

Tā ir desmit gadus ilga diskusija. Bet "Brīvās Krievijas forums" kopš tā darbības sākuma 2016.gadā ir uzturējis "Putina sarakstu", kam cītīgi pievienojam jaunus vārdus un individuālos dosjē skaidrojam, kāpēc šie cilvēki ir pelnījuši tur atrasties. Fridmans un Avens šajā sarakstā bijuši ilgu laiku, un nav nekāda iemesla viņus no tā izņemt. Vēl vairāk – tā kā vairāk nekā desmit gadus dzīvoju Amerikā, tad pietiekami daudz zinu par proputinisko grupu aktivitātēm Amerikā un Eiropā. Varu pateikt, ka, piemēram, Amerikā un Izraēlā Fridmans un Avens bija droši vien aktīvākie krievu oligarhi, viņi finansēja Putina intereses lobējošas grupas".

Pilnu interviju lasi tiešsaistes žurnālā "Klik"!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu