ES dalībvalstis atbalsta atteikšanos no iekšdedzes dzinējiem

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pirmdien apstiprinājušas vienošanos starp Eiropas Komisiju (EK) un Vāciju, ar kuru atcelts Berlīnes noteiktais veto ES lēmumam no 2035. gada aizliegt ar iekšdedzes dzinējiem darbināmu jaunu automobiļu pārdošanu.

Bloka prezidējošās valsts Zviedrijas preses pārstāvis norāda, ka vienošanos atbalstījuši ES dalībvalstu vēstnieki.

Sagaidāms, ka ES valstu enerģētikas ministri galīgo apstiprinājumu tai dos otrdien, 27. martā, Briselē paredzētā sanāksmē.

Strīds starp Berlīni un Briseli par pakāpenisku atteikšanos no iekšdedzes dzinējiem automašīnās bija par to, vai ražotāji pēc 2035. gada drīkstēs ražot spēkratus, kuru dzinējos izmanto sintētisko degvielu.

Vācijas satiksmes ministrs Folkers Visings sestdien informēja, ka arī pēc 2035. gada varēs veikt pirmreizējo reģistrāciju automašīnām ar iekšdedzes dzinēju, ja tās izmanto "tikai ogļskābās gāzes neitrālu degvielu".

ES valstu balsojums par lēmumu no 2035. gada aizliegt jaunu automobiļu ar iekšdedzes dzinējiem pārdošanu marta sākumā tika atlikts, jo Vācija pieprasīja izņēmumu automašīnām, kuru dzinēji darbināmi ar sintētisko degvielu, kuras ražošanā var izmantot atjaunīgos energoresursus, tādējādi neradot papildu izmešus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu