Bēthovena matu šķipsna atklāj jaunu informāciju par komponista nāvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ludvigs van Bēthovens (1770-1827) neapšaubāmi bija pirmā rokzvaigzne pasaulē. Viņa sensacionālās un episkās kompozīcijas satricināja un aizrāva klausītājus. Kā jau kārtīgam mūzikas ģēnijam pieklājas, arī viņa dzīve ir pilna ar neatbildētiem jautājumiem. Tomēr, pateicoties Bēthovena matu šķipsnai un DNS analīzēm, mēs tagad varētu gūt dažas atbildes.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, zinātnieki aplūkojuši Bēthovena matu šķipsnu, kas privātu kolekcionāru rokās saglabājusies līdz mūsdienām.

Cerība bija tāda, ka šķipsnas ģenētiskā analīze varētu sniegt jaunus pavedienus par komponista veselības problēmām. Visiem zināms, ka Bēthovenam bija problēmas ar dzirdi, kas dzīves laikā aizvien pasliktinājās. Tiesa, viņa dzīves laikā netika noteikta diagnoze. Pastāv iespēja, ka vainīgs tīfs vai vējbakas bērnībā, tomēr pierādīts tas nav. Bēthovens izmēģināja virkni dziedniecības līdzekļu, sākot no mandeļu eļļas un beidzot ar dēlēm. Tiesa, bet rezultātiem. Viņam attīstījās arī gremošanas traucējumi, kā arī aknu kaite, kas varētu būt vainojama viņa nāvē 56 gadu vecumā, raksta "Mental Floss".

Bēthovena matu šķipsna
Bēthovena matu šķipsna Foto: AP/Scanpix

Izmantojot piecus Bēthovena matu paraugus, zinātnieki izpētīja viņa DNS, meklējot potenciālo slimību pazīmes. Kopumā tika izpētīti 10 metri matu, un atklājās, ka Bēthovenam bija ģenētisks aknu slimību un B hepatīta infekcijas risks. Avoti vēsta, ka Bēthovens bija alkoholiķis.

Pazīmes, kas varētu izskaidrot dzirdes zudumu, atrastas netika. Nebija arī nekādu norāžu par to, kas varēja izraisīt gremošanas traucējumus, tiesa, tika izslēgta laktozes nepanesamība un celiakija.

Pētījumā arī atklājās, ka Bēthovena DNS nesakrīt pilnībā ar zināmajiem viņa radiniekiem, kas tagad mīt Beļģijā. Tas varētu norādīt uz to, ka Bēthovena tēvam bijušas ārpuslaulības attiecības.

Tālāki Bēthovena genoma pētījumi reiz varētu novest pie skaidrākām atbildēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu