Nepatīkamā viešņa - piena sēnīte. Jā, arī vīriešiem!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Piena sēnīte jeb vaginālā kandidoze ir ļoti bieži sastopama maksts sēnīšu infekcija, ko izraisa rauga sēnīte Candida albicans  (latīņu val.), tai vairojoties. Tas nav nekas neparasts, un vairums sieviešu (75% sieviešu ir vismaz vienu reizi ar to saskārušās) zina šīs infekcijas pazīmes. Tomēr medicīna attīstās, un arī attīstās iespēja mums katram pēc iespējas ātrāk tikt galā ar kādu nepatīkamu kaiti - par to arī šoreiz stāsts! Atā, piena sēne!

Kā īsti tā rodas? Vai to var dabūt pirtīs?

Sievietes maksts nav sterila, tajā dzīvo dažādi mikroorganismi – baktērijas, vīrusi un arī tās pašas sēnītes. Veselu maksts vidi raksturo pienskābo jeb laktobaktēriju pārsvars.  Piena sēne veidojas, ja imūnsistēma ir vāja vai arī labās baktērijas nespēj saglabāt kontroli pār sēnītēm. Šādos apstākļos rodas piemērota vide vairoties Candida albicans sēnītēm. Lielākā daļa cilvēku, kuriem attīstās rauga sēnīšu infekcija, ir būtībā veseli, bet ir izjaukts ādas mikrofloras dabiskais līdzsvars.

Piena sēne nav seksuāli transmisīva slimība!

"Piena sēnīti un vaginozi izraisa mikrobu disbalanss, kas makstī var rasties nepietiekamas vai nepareizas higiēnas dēļ, piemēram, izmantojot intīmās zonas mazgāšanai tai neparedzētas ziepes vai bieži ejot vannā, kam pievienoti putojoši līdzekļi. Piena sēnīte var parādīties pirms mēnešreizēm vai grūtniecības laikā, kā arī diabēta slimniekiem," stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte. "Ir sievietes, kuras veic maksts skalošanu, tādā veidā izskalojot no maksts dabiskās baktērijas, kas rada labvēlīgu vidi piena sēnītei."

Ir nepareizi uzskatīt, ka ar sēnīti var inficēties baseinos vai pirtīs, jo var teikt, ka tā ir infekcija, kas jau pati par sevi ir sievietes organismā un aktivizējas.

Maksts normālais pH līmenis ir 3.6-4.7. Paaugstināts pH līmenis nozīmē, ka ir izmainīta maksts mikroflora!

Piena sēnes simptomi

Par piena sēni liecina šādi simptomi:

  • Nieze intīmajā zonā;
  • Sāpīga urinēšana;
  • Apsārtums, sāpoša un dedzinoša sajūta ap maksts ieeju;
  • Iespējams, neliels kaunuma lūpu pietūkums;
  • Biezpienam līdzīgi balti izdalījumi bez smakas;
  • Nepatīkamas sajūtas dzimumdzīves laikā. 

Kā tikt galā ar šo ne-draudzeni?

Saslimšana ar piena sēni rada nepatīkamas sajūtas, bet labā ziņa ir tā, ka pārsvarā tā ir ātri izārstējama. Piena sēnīti ārstē ar bezrecepšu medikamentiem, kas pieejami dažādos veidos - tabletes, maksts svecītes, vaginālās kapsulas un krēmi. Infekcijas ārstēšanu visefektīvāk var veikt iekšpusē ar klotrimazolu saturošiem medikamentiem.

Ārstēšanas kurss parasti ir no vienas līdz trijām dienām. Piena sēnes simptomiem vajadzētu izzust nedēļas laikā. Ja gada laikā piena sēne atkārtojas četras un vairāk reižu, noteikti vajadzētu aprunāties ar ginekologu.

Ko vari darīt profilaksei? 

  • Valkā ērtu un gaisa caurlaidīgu kokvilnas apakšveļu.
  • Pēc peldes vai dušas pārliecinies, ka maksts zona ir sausa.
  • Ilgas vannošanās vietā ieteicams izmantot dušu.
  • Ja esi inficējusies, šajā laikā izvairies no aromātiskām dušas želejām, vannas bumbām, ieliktnīšiem un citiem kairinošiem apstākļiem.
  • Viens no riska faktoriem ir arī liekais svars, aptaukošanās.
  • Samazini ikdienā stresu un ēd veselīgi. Seko līdzi, lai nav paaugstināts cukura līmenis!

Piena sēne vīriešiem?

Jā, un to var novērot tieši uz dzimumlocekļa galviņas: galviņas nieze, iekaisuma pazīmes, var būt arī balts biezpienveida aplikums, priekšādiņas pietūkums un dedzinoša sajūta urinēšanas vai dzimumakta laikā.

Bet neuztraucieties, ja nācies būt kopā ar partneri, kurai ir bijusi piena sēne. Kaut arī to ir iespējams iegūt intīmā ceļā, tas nav nekas neparasts!

Nav pamata satraukumam - piena sēni efektīvi ārstē ar pretsēnīšu līdzekļiem. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu