Uzklupa trauksme? Paosti biedra padusi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jauns pētījums liecina, ka cita cilvēka ķermeņa aromāta paostīšana varētu mazināt trauksmi. Zviedru pētnieki pie dīvainās idejas nonāca pēc virknes eksperimentu ar brīvprātīgo dalībnieku padušu sviedriem.

Doma ir tāda, ka smarža liek smadzenēs aktivizēties ceļiem, kas saistīti ar emocijām, cilvēku padarot mierīgāku. Tiesa, vēl ir pārāk agri teikt, ka pētniekiem ir taisnība. Lai nu kā, pētījums tiks prezentēts šonedēļ konferencē Parīzē.

Mēs piedzimstam ar spēcīgu ožu, kas vislabāk noregulēta uz mūsu mātes un tās piena smaržu. Oža mums palīdz sajust briesmas, piemēram, sabojājušos ēdienu vai svilumu, kā arī mijiedarboties ar apkārtējo vidi.

Dažādus aromātus palīdz uztvert ožas receptori deguna augšējā daļā. Signāli no tiem pēc tam nonāk smadzeņu daļā, kas atbild par emocijām un atmiņām.

Lūk, tāpēc zviedru pētnieki domā, ka mūsu ķermeņa aromāts var norādīt uz mūsu emocionālo stāvokli, piemēram, prieku vai trauksmi, kā arī, iespējams, tas var attiecīgo stāvokli ar smaržu nodot arī citiem.

Pētījuma praktiskajā daļā brīvprātīgajiem bija jānodod padušu sviedru paraugs, kad tie skatījās jautru vai biedējošu filmu. Pēc tam 48 sievietēm, kas cieš no sociālās trauksmes, šie paraugi bija jāpasmaržo un pēc tam dziļdomīgi jāapdomā sajustā smarža. Tiesa, dažām sievietēm tika dots ostīt tīru gaisu, lai tās darbotos kā kontrolgrupa. Beigu beigās izskatījās, ka sievietēm, kuras degunā ievilka sviedru aromātu, sociālā trauksme mazinājās. Filmas žanram, kā rādās, nozīmes nebija.

“Pētījuma rezultāti ir daudzsološi. Mēs tagad gatavojam lielāku pētījumu, lai apstiprinātu šo atklājumu,” rezultātus komentēja pētījuma galvenā autore Elisa Vigna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu