Igaunis Hololejs pēc skandāla atstās EK Transporta departamenta vadītāja amatu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Eiropas Komisijas (EK) Transporta departamenta ģenerāldirektors Henriks Hololejs no Igaunijas atstās amatu saistībā ar informāciju, ka izmantojis Kataras apmaksātus šīs valsts nacionālās aviokompānijas "Qatar Airways" lidojumus, kamēr viņa komanda bija iesaistītas sarunās par svarīgu aviācijas vienošanos ar šo Persijas līča valsti.

Par šādu lēmumu, atsaucoties uz izdevumu "Politico", ziņoja laikraksts "Postimees". EK preses dienestā sākotnēji atteicās to komentēt, bet vēlāk apstiprināja, ka Hololejs 1.aprīlī sāks darbu jaunā amatā.

Divi anonīmi avoti EK un vēl viena par notikušo informēta persona, kas vēlējās palikt anonīma, "Politico" atklāja, ka Hololejs atstās EK Transporta departamenta vadītāja amatu un kļūs par politisko padomnieku EK nodaļā, kas atbildīga par starptautiskajām partnerībām.

Transporta departamentu Hololejs vada kopš 2015.gada.

EK iekšējā izmeklēšanā tiks noskaidrots, vai Hololejam bija tiesības pašam pieņemt lēmumu, ka viņa rīcība nav bijusi interešu konflikts.

Trīs EK amatpersonas, kuras pagājušajā nedēļā runāja ar medijiem anonīmi, paziņoja, ka Hololejam līdz izmeklēšanas rezultātu publiskošanai vajadzētu atkāpties no transporta jautājumu risināšanas. Daži pauda pārliecību, ka viņam būtu bijis jademisionē.

Marta sākumā EK pārstāvis sakariem ar presi Balāžs Ujvāri "Postimees" nosūtīja datus par Hololeja pieciem lidojumiem uz Dohu, kas notikuši no 2017.līdz 2022.gadam. Par šiem braucieniem uz Kataras galvaspilsētu maksājusi "trešā puse".

Tiek uzskatīts, ka Hololeja braucieni uz Kataru nav tieši saistīta ar sarunām starp Eiropas Savienību un Kataru par aviācijas vienošanos. Vienlaikus Hololejs šo braucienu laikā galvenokārt apmeklēja ar gaisa satiksmi saistītus pasākumus, arī aeropolitikas un regulatoru samitu un ikgadēju gaisa satiksmes konferenci. Viena brauciena mērķis norādīts vienkārši kā divpusēja tikšanās.

EK uzsver, ka tā pamatā apmaksā visu amatpersonu braucienus. Lai gan Hololeja braucieni bija saistīti ar viņa darbu, nedz Hololejs, nedz EK nav komentējusi, kādēļ pati EK neapmaksāja viņa braucienus uz Kataru.

Jau vēstīts, ka marta sākumā ES tiesībsardze Emīlija O'Reilija paziņoja, ka EK Transporta departamenta vadītājs Hololejs laika periodā no 2015.gada līdz 2021.gadam vairākas reizes ceļojis uz Kataras valdības vai tai pietuvinātu organizāciju rēķina.

Šie lidojumi veikti laikā, kad Transporta departaments bija iesaistīts sarunās par ES un Kataras gaisa transporta nolīgumu, kas tika parakstīts 2021.gada 18.oktobrī. Hololejs pats šajās sarunās nepiedalījās.

O'Reilija jautājusi EK prezidentei Urzulai fon der Leienai, kāpēc šos apmaksātos lidojumus apstiprinājusi komisija, un cik daudz citu komisāru vai augsta līmeņa amatpersonu ceļošanas izdevumus kopš 2021.gada janvāra apmaksājušas valstis vai organizācijas ārpus ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu