VIDEO ⟩ Daļa Saeimas deputātu piepelnās citos darbos (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Hosams Abu Meri.
Saeimas deputāts Hosams Abu Meri. Foto: Zane Bitere/LETA

Raidījums "Bez tabu" mēģināja noskaidrot, kā daļa 14. Saeimas deputātu, pildot amata pienākumus, spēj atrast laiku citiem darbiem.

Lai mazinātu interešu konflikta risku, likums liedz Saeimas deputātiem daudzas peļņas iespējas, bet atļauj savienot parlamentārieša amatu ar pedagoga, zinātnieka, sportista vai radošo darbu. Tāpat atļauts gūt ienākumus no lauksaimnieciskās ražošanas, mežizstrādes, zvejniecības. Drīkst veikt saimniecisko darbību, pārvaldot sev piederošo nekustamo īpašumu, un strādāt citās sabiedrībai nozīmīgās nozarēs un amatos.

14. Saeimā vairāki deputāti svarīgo tautas kalpa amatu savieno ar skolotāja, pasniedzēja, mediķa, lauksaimnieka un citiem darbiem. Piemēram, deputātam Jurim Jakovinam (ZZS) Valmierā ir viena no lielākajām ģimenes ārsta praksēm Latvijā.

"Ja dienas laikā visu nepaspēju, nāk palīgā nakts. Astoņas stundas tur [ģimenes ārsta praksē] nostrādāju, astoņas šeit [Saeimā]. Trešdienās, ceturtdienās [red.-Saeimas komisiju, apakškomisiju, plenārsēdes dienas] nestrādāju Valmierā. Savukārt piektdienās ir darbs ar vēlētājiem. Tāpat arī sestdienās visu dienu tiekos, ārstēju.

Es piedzimu Sibīrijā, veči! Kad piedzimu un ievilku svaigo gaisu, tas visam mūžam deva spēku! Pagaidām turos kopā. Kad vairs nevarēšu, kaut kas būs jāmet malā," stāsta Jakovins.

Jakovins apgalvo, ka ne tikai ir klāt obligātajās plenārsēdēs un komisiju, apakškomisiju sēdēs, bet arī citās nedēļas dienās rod laiku, lai iepazītos ar likumprojektiem un sagatavotu priekšlikumus par pašam svarīgiem jautājumiem.

Maz stundu miegam ir arī Hosamam Abu Meri (JV), kurš ir ne tikai Saeimas deputāts, bet arī populārs gastroenterologs.

"Īstenībā slodze ir milzīga. Piemēram, komisiju dienā agri no rīta strādāju medicīnā. Pēc komisijas arī skrienu uz privātpraksi, jo ilggadējiem pacientiem jāpalīdz. Trešdienās, ceturtdienās es nestrādāju medicīnā. Tad esmu Saeimā.

Mēdzu strādāt arī sestdienās, arī šo sestdien. Guļu 5-6 stundas.

Es strādāju ne tikai komisijās, bet arī apakškomisijās, darba grupās, sadarbības grupās, tiekos ar vēstniekiem un vēlētājiem. Ir cilvēki, kuri man raksta un kuriem es atbildu. Arī zvana un prasa kaut ko. Ar vēlētājiem tiekos arī klātienē. Tā visa ir aisberga neredzamā daļa. Mans darba laiks ir no aptuveni 7:00 līdz 23:00," stāsta Abu Meri.

Plašāk "Bez tabu" sižetā:

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu