Izrādās, ka augi pamatīgi trokšņo. Mēs vienkārši tos nedzirdam (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Augi sarunājas. Tiesa, mēs šīs sarunas nedzirdam, jo šī skaņas frekvence mūsu ausīm ir pārāk augsta. Tā noskaidrots jaunā pētījumā, kurā pirmo reizi zinātnieki centušies ierakstīt un izanalizēt augu skaņas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell”, atklāts, ka augi bieži vien izdod augstas frekvences skaņas. Lielākoties, kad tiek aizskarti. Pētījuma autoriem izdevās šīs skaņas ierakstīt - tās līdzinās popkorna paukšķēšanai.

Pētījumā zinātnieki mikrofonu priekšā lika tomātiem, tabakai, kaktusiem, kukurūzai, kviešiem un citiem augiem. Interesanti, ka augu izdotās skaņas ir aptuveni tikpat skaļas, cik cilvēku sarunas, tomēr mēs tās nedzirdam, jo tām ir tik augsta frekvence, ka mūsu auss nespēj tās uztvert.

“Mēs atklājām, ka augi parasti izdod skaņas, kad tiek aizskarti. Lai arī cilvēka ausij šīs skaņas nav dzirdamas, tās, iespējams, spēj sadzirdēt dažādi dzīvnieki, piemēram, sikspārņi, peles un kukaiņi,” raksta pētnieki.

VIDEO: AUGU TROKŠŅI

Pētījuma pirmajā daļā zinātnieki augus ievietoja akustiskajā kastē klusā, izolētā pagrabā, kur nebija fona trokšņa. Skaņas ierakstītas tika ar ultraskaņas mikrofoniem, kas spēj uztvert skaņu 20 līdz 250 kilohercu frekvencē. Maksimālā skaņas frekvence, kādu spēj uztvert cilvēka auss, ir aptuveni 16 kiloherci.

“Iepriekšējos pētījumos augiem tika pierīkoti vibrometri, kas uztvēra augu vibrācijas. Bet vai šīs vibrācijas arī pārvēršas par skaņas viļņiem jeb skaņām, kuras iespējams ierakstīt no zināma attāluma? Mūsu pētījumā apspriests šis jautājums, par kuru pētnieki diskutē jau gadiem,” teica pētniece Laila Hadanija.

Ierakstītās augu skaņas tika rūpīgi izanalizētas ar mašīnmācīšanās algoritmiem, kas iemācījās izšķirt atsevišķu augu atsevišķas izdotās skaņas. Beigu beigās kļuva iespējams identificēt augu un pēc skaņas noskaidrot spēku un veidu, kā šis augs tiek aizskarts.

“Šajā pētījumā mēs atrisinājām ļoti senu strīdu: mēs pierādījām, ka augi izdod skaņas. Mūsu atklājums liecina, ka pasaule mums apkārt ir pilna ar augu skaņām un ka tās satur informāciju, piemēram, par ūdens pietiekamību vai ievainojumu,” piebilda Hadanija.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu