Vai augi var nomirt no vecuma?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Telpaugs
Telpaugs Foto: Unsplash

Kad kādam telpaugam klājas slikti, visticamāk, vainīgs ir tā aprūpētājs. Pārliets, varbūt par maz liets, varbūt pārāk daudz saules, varbūt pārāk maz, varbūt nepatīk pods utt. Faktoru, kā mēs varam nogalināt savus augus, netrūkst. Tomēr vai var pienākt brīdis, kad gadiem veselīgs augs sāk bez iemesla nīkuļot un iet bojā? Citiem vārdiem, vai telpaugi var nomirt no vecuma?

Dzīvām lietām ir “derīguma termiņš”, un augi nav izņēmums. Pat ja tie tiek rūpīgi kopti un atrodas ideālā vidē, pienāks brīdis, kad tie nometīs lapas un nomirs dabiskā ceļā. Tiesa, augiem, lai sasniegtu šo punktu, vajadzīgs ilgāks laiks nekā dzīvniekiem, raksta "Mental Floss".

Atšķirībā no zivtiņas vai kāmīša tava monstera nepārstās augt, sasniedzot noteiktu vecumu. Telpaugi turpina augt tik ilgi, kamēr valda augšanai labvēlīgi apstākļi. Atkarīgs no auga, tomēr augšana var turpināties desmitiem, pat simtiem gadu. Vecākais zināmais stādītais augs (encephalartos altensteinii) ir stādīts 1775. gadā. Augi savvaļā var nodzīvot pat vēl ilgāk. Lūk, piemēram, Kalifornijā aug 4850 gadu vecs koks.

Pat vislabāk aprūpētais augs pēc zināma laika ies bojā. Pēc gadiem ilgas dzīves tā šūnas vairs nespēs atjaunoties, liedzot pienācīgi uzņemt ūdeni. Rezultātā augs nokaltīs. Tomēr tikai daži telpaugi sasniedz šo brīdi. Lielākoties tie iet bojā sliktas aprūpes, parazītu vai slimību dēļ.

Ja tu redzi, ka kādam tavam augam klājas slikti un tas nav vecāks par desmit gadiem, tad, visticamāk, vecums nav pie vainas. Visticamāk, vainīgs esi tu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu