Kas notiktu, ja asteroīds “Ryugu” ietriektos Zemē?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Asteroīds "Ryugu"
Asteroīds "Ryugu" Foto: AP/Scanpix

Zinātnieki aprēķinājuši, kas notiktu, ja asteroīds “Ryugu” ietriektos mūsu planētā. Šādu scenāriju paredzēšana ir iespējama, pateicoties asteroīda paraugu analīzei, kas uz Zemes tika nogādāti ar japāņu zondi “Hayabusa2”.

Šādas aplēses un pētījumi ir nozīmīgi, jo palīdz aizsargāt mūsu planētu no tādiem asteroīdiem kā “Ryugu”, kaut arī tas mūsu planētu pašlaik neapdraud.

Japāņu zonde “Hayabusa2” tika palaista 2014. gadā, bet 300 miljonus kilometru no Zemes tālo asteroīdu sasniedza 2018. gada jūnijā. Zonde savāca asteroīda paraugus, kas uz Zemes tika nogādāti 2020. gadā, kā arī uz asteroīda nogādāja vairākus pašgājējus un sašāva kosmisko akmeni ar divām raķetēm, radot tajā 20 metru diametra krāteri.

"Ryugu" tiek dēvēts par "gruvešu kaudzes" asteroīdu, jo tā blīvums ir ļoti mazs, proti, tas ir tikai nedaudz blīvāks par ūdeni. Lai arī Zemi tas neapdraud, ja tas pēkšņi mainītu savu orbītu un lidotu mums virsū, tad zinātniekiem būtu krietni ko noņemties, lai izmainītu tā lidojuma virzienu. Ja tas neizdotos, 40 līdz 35 kilometru augstumā virs Zemes ar 17 kilometru sekundē lielu ātrumu asteroīds sadalītos gabalos.

Asteroīda "Ryugu" paraugi
Asteroīda "Ryugu" paraugi Foto: AFP / Scanpix

Efekts varētu būt līdzīgs bēdīgi slavenajam Čeļabinskas meteorītam, kas 2013. gadā sprāga 20 kilometru virs Zemes. Sprādziena spēks bija ekvivalents 400 līdz 500 kilotonnām trotila, tātad 33 reizes spēcīgāks nekā atombumbas sprādziens, kas Otrā pasaules kara beigās nopostīja Hirosimu. Meteorīta sprādziena rezultātā tika ievainoti teju 1500 cilvēki.

Pagaidām nav skaidrs, cik lieli asteroīda gabali nonāktu līdz mūsu planētas virsmai, tāpēc nevar zināt, kādu postu tas nestu sadursmes gadījumā. Tomēr ir jāsaprot, ka Čeļabinskas meteorīts bija daudz, daudz mazāks par “Ryugu”.

Pašlaik tiek veikta “Ryugu” paraugu analīze, kas varētu palīdzēt labāk saprast tāda veida asteroīda sadursmes ar Zemi sekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu