Rinkēvičs aicina sabiedrotos stiprināt pretgaisa un pretraķešu aizsardzības spējas Baltijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) aicina sabiedrotos stiprināt pretgaisa un pretraķešu aizsardzības spējas Baltijas valstīs, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Rinkēvičs trešdien Briselē piedalījās NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē, kuras laikā notika darba sesija par gatavošanos NATO Viļņas samitam un sanāksme ar Indijas un Klusā okeāna valstu partneriem.

Latvijas ārlietu ministrs pauda nostāju, ka ir svarīgi līdz NATO Viļņas samitam pabeigt īstenot Madrides samita lēmumus aizsardzības un atturēšanas jomā. Ministrs izteica cerību, ka līdz Viļņas samitam Zviedrija kļūs par pilntiesīgu 32.NATO dalībvalsti, tādējādi kopā ar Somiju tiks pilnībā integrēta NATO struktūrā un komandvadībā.

Ārlietu ministrs apliecināja Latvijas mērķi līdz 2027.gadam atvēlēt valsts aizsardzībai 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Viņš norādīja, ka Latvija atbalsta iniciatīvu stiprināt 2014.gada Velsas samita apņemšanos, kas noteica alianses dalībvalstīm līdz 2024.gadam izdevumus aizsardzībai palielināt līdz 2% no IKP. Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija mērķtiecīgi palielinās uzņemošās valsts sniegto atbalstu un turpinās ieguldīt savās aizsardzības spējās.

Ministrs arī pateicās Kanādai par tās apņēmību ilgtermiņā vadīt kaujas spējīgu daudznacionālu brigādi, kas ietvers gan kvantitatīvu personālsastāva palielināšanu, gan papildu spēju un ekipējumu izvietošanu Latvijā.

NATO dalībvalstu ārlietu ministri kopā ar Austrālijas, Dienvidkorejas, Japānas, Jaunzēlandes ministriem un Eiropas Savienības Augsto pārstāvi diskutēja par Krievijas agresiju Ukrainā un Indijas un Klusā okeāna reģiona partneru atbalstu Ukrainai, kā arī Ķīnas ietekmi uz eiroatlantisko, Indijas un Klusā okeāna reģiona drošību.

Ārlietu ministrs akcentēja ciešo saikni starp eiroatlantisko, Indijas un Klusā okeāna reģiona drošību. Latvijai ir svarīgi, ka notiek dialogs starp NATO un Āzijas-Klusā okeāna līdzīgi domājošām valstīm, jo īpaši ar Austrāliju, Jaunzēlandi, Japānu un Dienvidkoreju. Ministrs izteica pateicību šī reģiona valstīm par līdzšinējo atbalstu Ukrainai, kas notiek NATO mehānismos un divpusējā sadarbībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu