Video Vidzemē izglābtā lāču meitenīte ir trīs mēnešus veca (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pilt videost

Vakar, 5. aprīlī, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs uzņēma savā apgādībā Limbažu-Alojas ceļa posmā atrasto lācēnu. Par aptuveni trīs mēnešus veco lācēnu rūpējas zoodārza profesionāļi.

5. aprīlī plkst. 14.00 Rīgas Zoodārzā ieradās Dabas aizsardzības pārvaldes atrastais lācēns. Tas ir zoodārza veterinārārstu uzraudzībā, un rūpīgi tiek sekots lācēna veselības stāvoklim. “Mazulis ir aptuveni trīs mēnešus veca lāču meitenīte. Lācenīte ir satraukusies, taču agresiju neizrāda un tās veselības stāvoklis ir stabils, veterinārajā apskatē nav konstatēti ievainojumi. Vakar labi paēda, arī naktī atstātā pārtika notiesāta – pagaidām tiek barota ar auzu pārslu putru, kurai pievienota jēla ola, nepieciešamie vitamīni un probiotiķi,” tā norāda Rīgas Zooloģiskā dārza veterinārārste Māra Krasovska.

Tatjana Ivasenko, zooloģe un Zīdītāju nodaļas vadītāja norāda, ka mazule ir attīstīta un stipra – gan lācenītes svars, gan izskats, gan uzvedība atbilst trīs mēnešu vecumam. “Lācenīte neizskatās vāja vai novārgusi, tādēļ var secināt, ka mazule ilgi bez mammas atstāta nebija. Tās uzvedība atbilst savvaļas dzīvniekam – nogādājot zoodārzā tā bija sabijusies un meklēja vietu, kur paslēpties.”

“No aktivitātes sociālajos tīklos redzams, ka par lāču tēmu sabiedrībā ir ļoti daudz atšķirīgu viedokļu. Bailes, neziņa un neizpratne mijas ar pārgalvību un kļūdainiem spriedumiem. Kāds mazajā lācēnā saskata savu bērnības mīļmantiņu, savukārt cits – apdraudējumu bišu dravai. Aicinām neļauties negāciju vairošanai! Pašlaik kompetentās iestādes – Dabas aizsardzības pārvalde, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs un LVMI “Silava” – savstarpēji sadarbojoties, meklē labāko risinājumu. Paldies tiem, kas ziņoja par lācēnu, iesūtot video un tādējādi palīdzot speciālistiem attālināti izvērtēt situāciju un palīdzības nepieciešamību. Aicinām arī citus līdzīgās situācijās tūlītēji ziņot atbildīgajām iestādēm, nevis dalīties ar “atradumu” sociālajos tīklos,” pauž Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode.

Dabas aizsardzības pārvalde iesaka, kā rīkoties, ja esi pamanījis savvaļā lāci:

· netuvojies lācim, nemēģini to panākt vai aiztikt dzīvnieku vai tā mazuļus,

· iespējami ātri, bet neskrienot, dodies prom no tikšanās vietas,

· ja lācis tavu klātbūtni nav pamanījis un dodas citā virzienā, uzvedies klusu, kamēr lācis aiziet, lai nepievērstu sev lāča uzmanību,

· ja lācis tevi ir pamanījis un izrāda interesi, atkāpies, negriežot lācim muguru un trokšņojot.

Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs rūpējas par visiem dzīvniekiem, kas nonāk mūsu apgādībā – uzņemam Latvijā aizsargājamus dzīvniekus, kuriem nepieciešama veterinārmedicīniska aprūpe. Katrs gadījums tiek individuāli izskatīts – tiek nodrošināta dzīvniekam piemērota veterinārā aprūpe un sugai piemēroti dzīvošanas apstākļi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu