Pieaug spriedze Baku un Teherānas attiecībās: Azerbaidžāna izraida četrus Irānas vēstniecības darbiniekus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Anjum Naveed / AP

Turpinot pieaugt spriedzei Baku un Teherānas attiecībās, Azerbaidžānas Ārlietu ministrija ceturtdien paziņojusi par četru Irānas vēstniecības darbinieku izraidīšanu.

Attiecības starp abām valstīm jau sen ir saspīlētas, jo Azerbaidžāna ir tuva sabiedrotā Turcijai, kas vēsturiski bijusi Irānas sāncensis reģionā.

Ministrija vēsta, ka izsaukusi Irānas vēstnieku, lai informētu, ka četri Irānas vēstniecības darbinieki pasludināti par "persona non grata" un ka tiem 48 stundu laikā jāatstāj Azerbaidžānas teritorija.

Tikšanās laikā Irānas vēstniekam izteikta arī "stipra neapmierinātība" ar pēdējā laikā Teherānas veiktajām provokatīvajām darbībām, teikts ministrijas paziņojumā.

Iepriekš ceturtdien Azerbaidžānā tika aizturēti seši vīrieši, kas, kā apgalvo ministrija, esot saistīti ar Irānas slepenajiem dienestiem un plānojuši apvērsumu.

Baku apgalvo, ka aizturētie plānojuši izveidot "pretestības vienību" ar mērķi bruņotas sacelšanās ceļā gāzt konstitucionālo iekārtu un nodibināt Azerbaidžānā "šariata valsti".

Janvārī pēc uzbrukuma Azerbaidžānas vēstniecībai, kura organizēšanā Baku apsūdz Irānas slepenos dienestus, Azerbaidžāna apturēja savas pārstāvniecības darbu Teherānā.

Azerbaidžāna apsūdz Irānu arī Armēnijas atbalstīšanā Baku un Erevānas konfliktā par Kalnu Karabahu.

Savukārt Irāna, kuras teritorijā mīt vairāki miljoni etnisko azerbaidžāņu, apsūdz Baku par separātisko noskaņojumu uzkurināšanu kaimiņvalsts teritorijā.

Irāna ar aizdomām izturas arī pret Azerbaidžānas militāro sadarbību ar Izraēlu, kas kļuvusi par vienu no lielākajiem ieroču piegādātājiem Baku.

Teherāna apgalvo, ka Izraēla var Azerbaidžānu izmantot kā placdarmu uzbrukumam Irānai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu