VDD aicina pievērst uzmanību aizdomīgām darbībām pie nozīmīgiem infrastruktūras objektiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VDD. Ilustratīvs attēls.
VDD. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) aicina Latvijas iedzīvotājus pievērst īpašu uzmanību aizdomīgām darbībām pie kritiskās infrastruktūras, militāriem un dzelzceļa objektiem, enerģijas pārvadiem, svarīgiem transporta mezgliem vai jebkura cita nozīmīga objekta.

Marta beigās sociālajos tīklos parādījās cilvēku ieraksti par to, ka Rīgas rajonos, kur parasti tūristi neuzturas, pastaigājoties cilvēki ar fotoaparātiem un fotografējot dažādus objektus. Ierakstos tika atgādināt, ka arī pirms kara Ukrainā bija pietiekami daudz potenciālo kolaborantu.

Reaģējot uz sociālo tīklu ierakstiem Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Jānis Dombrava (NA) sociālajos tīklos aicināja iedzīvotājus ziņot VDD par aizdomīgām personām publiskās vietās, kuras veic aizdomīgas darbības. Ja radušās aizdomas, deputāts aicināja visu informāciju pārsūtīt VDD.

VDD aģentūrai LETA norādīja, ka VDD sadarbībā ar abām pārējām valsts drošības iestādēm - Militārās izlūkošanas un drošības dienestu (MIDD) un Satversmes aizsardzības biroju - pastāvīgi vērtē drošības situāciju kritiskās infrastruktūras objektu un citu valstiski nozīmīgu objektu apkārtnē, pievēršot pastiprinātu uzmanību dažādām aizdomīgām darbībām to tuvumā.

VDD apstiprināja, ka personas, kuras iegūst izlūkinformāciju Latvijai naidīgu valstu specdienestu interesēs, nereti par piesegu izmanto tūrismu. To apliecina arī VDD līdz šim konstatētie gadījumi.

Piemēram, 2022.gada 15.februārī VDD sadarbībā ar MIDD pie Ādažu militārās bāzes uz aizdomu pamata par spiegošanu aizturēja Baltkrievijas pilsoni, kurš bija slēpti fotografējis un filmējis Latvijas aizsardzības sistēmas objektus, elektroapgādes kritisko infrastruktūru, kā arī nozīmīgus civilās infrastruktūras objektus.

VDD izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka persona Latvijā regulāri bija ieceļojusi, izmantojot tūrisma vīzu, un katrā Latvijas apmeklējuma reizē slēpti filmējusi un fotografējusi vismaz vienu valsts un sabiedrības funkcionēšanai nozīmīgu objektu.

Tiesa 2022.gada 28.oktobrī viņu atzina par vainīgu spiegošanā Baltkrievijas militārā izlūkdienesta uzdevumā, piespriežot astoņu gadu cietumsodu un probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

VDD aicina Latvijas iedzīvotājus pievērst īpašu uzmanību aizdomīgām darbībām pie jebkura cita nozīmīga objekta. Par aizdomīgām darbībām uzskatāma, piemēram, šo objektu filmēšana, fotografēšana vai ilgstoša novērošana. VDD aicina par šādiem gadījumiem ziņot, zvanot uz diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz e-pasta adresi info@vdd.gov.lv.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu