“Moderna” līdz 2030. gadam apņēmusies radīt vakcīnas pret vēzi (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

ASV biotehnoloģiju uzņēmums “Moderna” vēlas izstrādāt personalizētas vakcīnas, kuras dažu gadu laikā varētu izmantot cīņā pret vēzi. “Moderna” pārstāvis Pols Bērtons laikrakstam “The Guardian” sacīja , ka pastāv cerības, ka līdz 2030. gadam būs pieejamas vakcīnas vēža, sirds un asinsvadu slimību, autoimūno slimību un citu slimību ārstēšanai. Viņš lēš, ka pirmie šādas terapijas piedāvājumi varētu būt jau pēc pieciem gadiem.

Februārī “Biontech” līdzdibinātājs Ugurs Šahins (Uğur Şahin) ziņoja par progresu, kas panākts šādu vakcīnu izpētē. Uz jautājumu, kad tās varētu kļūt par daļu no ikdienas ārstēšanas, viņš atbildēja: “Mēs uzskatām, ka pacientiem tas būs iespējams plašākā mērogā līdz 2030. gadam.”

“Moderna” pārstāvis Pols Bērtons laikrakstam “The Guardian” sacīja: “Es domāju, ka mēs varēsim piedāvāt cilvēkiem visā pasaulē personalizētas vēža vakcīnas pret vairākiem dažādiem audzēju veidiem.” Viņš saskata potenciālu “simtiem tūkstošu, ja ne pat miljoniem cilvēku dzīvību glābšanai”, kā arī retu slimību ārstēšanai.

“Biontech” un “Moderna” paļaujas uz mRNS tehnoloģiju savos vēža pētījumos, kā arī vakcīnu pret Covid-19 izstrādē. Aptuveni runājot, tam vajadzētu stimulēt imūnsistēmu atpazīt un iznīcināt vēža šūnas organismā. Sākotnēji nav paredzams, ka vakcīnas pilnībā aizstās parastās vēža terapijas. Drīzāk tām vajadzētu papildināt agrākos [ārstēšanas] piedāvājumus.

Piemēram, decembrī “Moderna” paziņoja par panākumiem ļaundabīgas melanomas mRNS terapijas izpētē: no 157 smagi slimiem cilvēkiem, kuri jau bija operēti, dažiem papildus pretvēža zālēm tika dota personalizēta mRNS vakcīna. Saskaņā ar “Moderna” teikto, kombinētā terapija samazināja nāves vai saslimšanas risku noteiktā laika periodā par aptuveni 44 procentiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu