Nofilmēts zilonis gardēdis, kurš banānus pirms apēšanas nomizo

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Zinātnieki nupat atklājuši un iemūžinājuši ko agrāk neredzētu – ziloni, kurš pirms banāna apēšanas to nomizo. Šim atklājumam veltīts vesels pētījums.

Berlīnes zoodārzā mītošais Āzijas zilonis (elephas maximus) nebija mācīts to darīt. Pētnieki uzskata, ka dzīvnieks to noskatījies no zoodārza darbiniekiem, kuri zilonim banānus allaž nomizojuši.

Pārsteidzošajā video redzams, kā zilonis vispirms satver banānu ar snuķa galu. Tad, sagriežot snuķi, pārplēš banānu, atlikušo tā daļu nosviežot zemē. Pēc tam zilonis ar snuķi burtiski izkrata banānu no mizas. Lai arī cilvēki banānus gluži nemizo tādā veidā, tomēr dzīvniekam bez īkšķiem tas ir pārsteidzošs sasniegums.

Pētījuma galvenā autore Līna Kaufmane ar ziloni sāka strādāt, lai pētītu šo dzīvnieku snuķu taustes spējas, tomēr drīz pamanīja, ka zilonis snuķi izmanto dažādās citās nodarbēs, piemēram, banānu mizošanā.

“Es viņai sāku nest banānus, tomēr nekas nenotika. Viņa vienkārši paņēma banānu un apēda. Tāpēc es sāku šaubīties,” Kaufmane stāstīja izdevumam “Live Science”.

VIDEO: ZILONIS MIZO BANĀNU

Tiesa, Kaufmane ziloņu mātītei sākumā piedāvāja tikai pusgatavus banānus. Kad zilonis beidzot tika pie krietni gatavāka augļa, tas to uzmanīgi nolobīja, lai tiktu pie mīkstuma.

Izrādījās, ka šai ziloņu mātītei ir sava gaume. Zaļus banānus viņa ēd ar visu mizu, bet gatavākus banānus nomizo. Turklāt pārgatavojušies banāni viņai vispār neiet pie sirds.

“Sākumā es viņai iedevu brūnu banānu, un viņa to vienkārši nosvieda zemē un tur atstāja. Pēc tam es viņai iedevu vēl vienu banānu, ar kuru viņa uzreiz svieda man,” turpināja stāstīt Kaufmane.

Pēc atkārtotiem eksperimentiem Kaufmane noskaidroja, ka ziloņu mātīte reizēm mizo un ēd pusgatavus banānus, tomēr neizrāda pārāk lielu baudu, tos ēdot. Izrādījās arī, ka viņa banānus mizoja, kad tika barota viena, nevis grupas barošanas reizē. Pētnieki uzskata, ka tādā veidā viņa izbaudīja ēšanas procesu, jo auglis nebija jāapēd ātri – kamēr pie tā nav ticis kāds cits.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu