Levitu uz Portugāli pavadīs 34 uzņēmēju delegācija (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts prezidenta Egila Levita oficiālo vizīti uz Portugāli pavadīs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētā uzņēmēju delegācija 34 cilvēku sastāvā, kas iepazīsies ar Portugāles pieeju inovāciju attīstībā, tiksies ar līdzšinējiem un potenciālajiem biznesa partneriem, kā arī piedalīsies Portugāles un Latvijas biznesa forumā, informēja LIAA Komunikācijas un informācijas departamentā.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns norāda, ka viens no vizītes mērķiem ir stiprināt ekonomiskās saites starp Latviju un Portugāli, stimulējot investīciju piesaisti un eksporta apjoma pieaugumu.

Portugāle patlaban iegulda nozīmīgus resursus inovāciju attīstībā, kas ir saistoši Latvijas uzņēmumiem jaunu partnerību veidošanā tieši zinātņietilpīgajās uzņēmējdarbības nozarēs. Latvijas uzņēmumi redz iespējas sadarboties ar Portugāli dažādās jomās, it īpaši informācijas tehnoloģijās un biomedicīnā.

Saskaņā ar vizītes programmu, 12. aprīlī uzņēmēji viesosies radošo un tehnoloģisko uzņēmumu inovācijas centrā "Hub Criativo do Beato" un inovāciju un tehnoloģiju pilsētā Kaškaišā, kas 2021. gadā tika nominēta kā otrā labākā starp Eiropas jaunajiem inovāciju centriem. Šī pilsēta ir pazīstama ar savu inovāciju un uzņēmējdarbības ekosistēmu, piesaistot uzņēmējus no visas pasaules.

Savukārt 13.aprīlī Lisabonā tiks aizvadīts Portugāles - Latvijas biznesa forums, kuru rīko LIAA sadarbībā ar Portugāles Tirdzniecības un investīciju aģentūru un to atklās Portugāles valsts sekretārs ekonomikas jomā Pedro Silinio un Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

Biznesa foruma laikā tiks parakstīts sadarbības līgums starp Šampalimaudas fondu un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcu, Rīgas Stradiņa universitāti un Rīgas Tehnisko universitāti. Šī vienošanās veicinās abu valstu biomedicīnas pētniecības projektu attīstību, kā arī jaunu zinātņietilpīgu uzņēmumu veidošanos biomedicīnas nozarē.

Biznesa foruma laikā tiks prezentēti abu valstu investīciju piedāvājumi, kā arī aizvadīta diskusija par biomedicīnu kā vienu no abu valstu biznesa sadarbības virzieniem. Forumu ar uzrunām noslēgs Levits un Portugāles prezidents Marselu Ribelu di Souza.

Valsts prezidentu oficiālajā vīzītē uz Portugāli pavadīs tādi uzņēmumi kā Ventspils brīvosta, "Unami Production", "Luula", "Prometal Group", "H2YO" un citi.

2022. gadā Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Portugāli bija 109,2 miljoni eiro, kas ierindoja Portugāli 47. vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā. Eksports uz Portugāli bija 45,3 miljoni eiro, kas salīdzinājumā ar 2021. gadu palielinājās par 2%. Svarīgākās eksporta preces uz Portugāli bija ķīmiskās rūpniecības produkcija, augu valsts produkti un mašīnas, mehānismi, elektriskās ierīces.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu