Ne tikai pica un pasta! Ar ko pārsteidz Itālijas reģionu virtuve?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Ak, bella Italia, skaistā Itālija! Šī valsts pārsteidz ne vien ar gleznainām ainavām, bet ar daudzveidīgu virtuvi, kur bez klasiskās picas un pastas var baudīt arī gaļas un siera ēdienus ar bagātīgu garšu buķeti. Vasarā daudzi ceļotāji izvēlas atpūtu tieši Itālijā, tāpēc esam apkopojuši katra Itālijas reģiona tradicionālo virtuvi, un atliek vien nobrīnīties, cik viena zeme var būt bagātīga! 

Itālijas reģioni
Itālijas reģioni Foto: Shutterstock

Lombardija (centrs Milāna)

Itālijas apdzīvotākais un vadošais industriālais reģions ir mājvieta auglīgiem līdzenumiem, zaļojošām pakājēm un sniegotiem kalniem. Rīsi un kukurūza zeļ ziemeļu klimatā, kā rezultātā tiek iegūts bagātīgs risoto un polenta.

Lombardija ir risoto mājvieta — ogļhidrātiem bagātā “primo” jeb pirmā ēdiena pamatā gandrīz vienmēr ir rīsi un buljons. Risoto alla Milanese tradicionālās sastāvdaļas ir liellopu kaulu smadzenes un safrāns. Kādēļ gan šo nebaudīt pašā Lombardijas sirdī - Milānā? Ceļo no lidostas "Rīga" uz Milānu, izmantojot aviokompānijas airBaltic vai Ryanair! 

Risoto alla Milanese
Risoto alla Milanese Foto: Shutterstock

Emīlija-Romanja (centrs Boloņa)

Šis Itālijas reģions tiek saukts arī par "Itālijas pārtikas grozu", jo tā ir dzimtene vairākiem valsts slavenākajiem ēdieniem, piemēram, Prosciutto di Parma, Mortadella, Parmigiano-Reggiano un balzamiko etiķim. Reģiona pavāri tiecas pēc bagātīgām garšām un iespaidīgiem noformējumiem, un viņi ir īpaši prasmīgi visu veidu pildīto makaronu gatavošanā. Protams, ikvienam reiz jāpagaršo tradicionālais Boloņas ragū. Šovasar uz skaisto Emīlijas-Romanjas reģiona pilsētu Rimini, kas atrodas Adrijas jūras krastā, var nokļūt no Rīgas ar "Tez Tour" čarterlidojumu.

Lacio (centrs Roma)

Lacio reģions iedalās divās daļās - Roma, tās galvaspilsēta, katru gadu uzņem miljoniem apmeklētāju, savukārt Lacio lauki ir atstāti novārtā. Taču ir kāds ēdiens, kas atspoguļo Lacio lauksaimniecības sakņu būtību: abbaccio jeb jērs itāļu gaumē.

Abbaccio
Abbaccio Foto: Shutterstock

“Šim ēdienam lielāko izteiksmi piešķir alla cacciatora gatavošanas maniere – gaļu apcep eļļā vai speķī, pievieno ķiplokus, salviju un rozmarīnu, pēc tam pārkaisa ar kaltētiem anšoviem. Šis pikantais ēdiens atsauc atmiņā vienkāršākus laikus, kad ganāmpulki tika ganīti visā Lacio reģionā un pat pašā Romas centrā,” tā itāļu kulinārijas blogere Keitija Parla.

Sardīnija (centrs Kaljāri)

Noslēpumainā un izolētā Sardīnija ir bijusi apdzīvota kopš neolīta laikmeta. Feniķiešu, grieķu, arābu, spāņu un franču iebrucēji ir nākuši un gājuši, iezīmējot vietējo valodu, paražas un virtuvi. Šajā reģionā mīt savvaļas dzīvnieki (mežacūkas, kalnu kazas, zaķi un citi), kuru gaļa tiek gatavota sulīgās pastas mērcēs, sautējumos un cepešos. Jērs, salas iecienītākā gaļa, bieži tiek gatavota kopā ar fenheli un aitas piena siers parādās gandrīz katrā Sardīnijas ēdienreizē.

Uz Sardīnijas "pērli" Olbiju var nokļūt arī no Rīgas, jau sākot no maija, izmantojot aviokompāniju airBaltic. 

Sicīlija (centrs Palermo)

Sicīlija ir lielākā sala Vidusjūrā un ir tikusi nepārtraukti apdzīvota jau pirms 10 000 gadiem. Tās virtuve ir gadsimtu gaitā radusies grieķu, arābu, spāņu un franču ietekmes rezultātā — izsmalcināti antipasti, bagātīgas pastas, sarežģīti rīsu ēdieni, pildīti un uz iesmiem gatavoti gaļas un zivju ēdieni, kā arī medus vai mandeļu saldumi.

Tieši Sicīlijā jābauda pasta ar sardīnēm – to gatavo no bucatini pastas, pasniegtu ar svaigām sardīnēm, rozīnēm, ciedru riekstiem un, pats galvenais, fenheli un safrānu.

Starp citu, uz Sicīliju no Rīgas var nokļūt gan ar airBaltic, gan Ryanair, attiecīgi uz Katāniju vai Trapāniem.

Pasta con le sarde
Pasta con le sarde Foto: Shutterstock

Toskāna (centrs Florence)

Toskāna galvenokārt ir kalnaina, ar auglīgiem laukiem un bagātīgu piekrastes līniju, un tas ir piektais lielākais reģions, un arī viens no bagātākajiem. Reģiona galvaspilsēta Florence bija Renesanses centrs, bet vēlāk - jaunizveidotās Itālijas karalistes galvaspilsēta no 1865. līdz 1871. gadam.

Toskānas virtuves mantojums sakņojas tās lauksaimniecības tradīcijās. Piemēram, atrodoties Toskānā, noteikti jāizmēģina Gnudi - ņoki (gnocchi) līdzīgas klimpiņas, kas gatavoti no rikotas siera un spinātiem.

Baudi tās slavenā Pizas torņa pakājē - uz šo Toskānas pilsētu var nokļūt no Rīgas ar airBaltic - aviokompānija piedāvā tiešos lidojumus divas reizes nedēļā, sākot no jūnija.

Gnudi
Gnudi Foto: Shutterstock

Veneto (centrs Venēcija)

Veneto piemīt daudz vairāk nekā tikai tās galvaspilsētas Venēcijas romantika un noslēpumi. Lai gan Venēcija vismaz reizi dzīvē ir jāredz un nokļūšana no Rīgas kļuvusi īpaši izdevīga (tiešie reisi gan ar airBaltic, gan Ryanair), šis Itālijas ziemeļu reģions ir fantastiska vieta, lai izbaudītu virtuves dažādību. No Venēcijas lagūnas nāk zupas un risoto ar jūras veltēm, vēja plosītie kalni piedāvā garšīgu žāvētas gaļas un izturētu sieru izlasi, bet kalnu ciemati specializējas sātīgos ēdienos, piemēram, sautētas liellopu gaļas gatavošanā, ko vislabāk nobaudīt kopā ar slavenā Amarone vīna glāzi. 

Kampānija (centrs Neapole)

Vulkāniskā augsne ap Vezuva kalnu ir nodrošinājusi Kampānijai auglīgu zemi, kurā tiek audzēti daži no Itālijas garšīgākajiem produktiem, kas tiek eksportēti un baudīti visā pasaulē. Protams, Neapole visā pasaulē zināma ar savu picu, taču Kampānijas pārbagātā virtuve balstās uz saulesstaru lutinātiem dārzeņiem un garšvielām, sāļajiem kaperiem, pastas un svaiga lauku siera, galvenais no tiem ir bifeļu piena mocarella.

Kampānijā — galvenokārt Neapolē — ēdiena gatavošana nav iedomājama bez ogļhidrātiem, jo īpaši baltajiem miltiem, kas rada pufīgo picas maliņu.

Pizza Napoletana ir pica ar biezām malām, kas gatavota malkas kupolveida krāsnī un tradicionāli tiek papildināta ar bifeļu piena mocarellu, tomātu mērci un vēl vienu vai divām piedevām.

Sapnis par īstu Neapoles picu nu kļuvis īsts, jo airBaltic nodrošina lidojumus uz Neapoli divas reizes nedēļā, un lidojums ilgst vien trīs stundas!

Pizza Napoletana
Pizza Napoletana Foto: Unsplash

Abruco (centrs Akvila)

Abruco ir viens no nelīdzenākajiem Itālijas reģioniem, kur joprojām nodarbojas ar aitkopību. Tāpēc arī galdā tiek celti gaļas ēdieni un sieri tieši no šī dzīvnieka.

Jērs, aita un kaza

ir šī reģiona uztura galvenie elementi; vīns, ķiploki, olīveļļa un rozmarīns ir iecienītākie aromatizētāji, īpaši, ja siltuma avots ir dzīva malkas uguns.

Viens no Abruco tradicionālākajiem ēdieniem ir Agnello Cacio e Uova jeb jēra gaļa krēmīgā siera un olu mērcē, un to ierasti ēd Lieldienu laikā. Mērci, protams, gatavo ar aitas piena sieru pekorīno (Pecorino).

Apūlija (centrs Bari)

Apūlija ir plašs, auglīgs reģions, kas veido Itālijas “zābaka” papēdi. Atšķirībā no citiem Itālijas reģioniem, kas galvenokārt ir kalnaini, Apūlija ir salīdzinoši līdzena un tajā tiek audzēta liela daļa Itālijas kviešu un citu graudu.

Apūlijā kvieši un olīveļļa tiek ražoti pārpilnībā, padarot to par labāko Itālijas reģionu veģetāriešiem.

Piemēram, Orecchiette ir cieto kviešu pasta, saukta arī par "mazajām austiņām", ko šeit bieži gatavo bez olas pievienošanas.

Šajā klasiskajā Apūlijas pirmajā ēdienā tiem tiek pievienots cime di rape - pavasara brokolis, nedaudz eļļas un garšvielas, reizēm iekļaujot arī konservētus anšovus.

Orecchiette con Cime di Rapa
Orecchiette con Cime di Rapa Foto: Shutterstock

Bazilikata (centrs Potenca)

Bazilikata vēsturiski tiek uzskatīta par vienu no Itālijas nabadzīgākajiem reģioniem un arī vienu no vismazāk apdzīvotajiem: augstie, stāvie kalni un neapstrādājamā augsne ir padarījusi lauksaimniecību sarežģītu. Mūsdienās ekonomiskā situācija ir krietni uzlabojusies, bet Bazilikatā joprojām cieņā ir lauku virtuve ir dziļi nostiprinātam zemnieku tradīcijām. Vienkāršība ir Bazilikatas ēdiena gatavošanas iezīme. Izmēģiniet Lagane e Cicciari - pastu ar aunazirņiem.

Lagane e Cicciari
Lagane e Cicciari Foto: Shutterstock

Šī reģiona tradicionālā pasta (làgane) ir tagliatelle vai pappardelle, un tā pavisam noteikti tiek pagatavota ar olu, kviešu miltiem un ūdeni. Tai pievieno olīveļļu, sautētu ķiploku un vārītus aunazirņus (ceci). Vienkārši, bet garšīgi!

Friuli-Venēcija Džūlija (centrs Trieste)

Šajā reģionā jūtama slāvu, austriešu un ungāru ietekme. Prosciutto di San Daniele DOP ir no šī reģiona, tāpat kā viens no Itālijas labākajiem baltvīniem. Esot šeit, izmēģini pikanto Frico sieru (tā pamatā ir Montasio govs piena siers).

Frico
Frico Foto: Shutterstock

To gatavo gandrīz līdz kušanas temperatūrai, pēc tam pārkaisa ar cukuru un kanēli un pasniedz vai nu kubiņos, vai uz grauzdētas maizes. Ēdienā ir izcils pikantuma, sāls un salduma līdzsvars.

Kalabrija (centrs Katandzāro)

Capocollo
Capocollo Foto: Shutterstock

Tirēnu un Jonijas jūru ieskautā Kalabrija lepojas ar vairāk nekā 800 km garu piekrasti (garākā no jebkura Itālijas reģiona), taču tā lepojas arī ar vieniem no Itālijas augstākajiem un mežonīgākajiem kalniem, kur brīvi klīst mežacūkas, vilki un citi dzīvnieki. Gadsimtu gaitā grieķu, arābu un albāņu ietekme ir veidojusi Kalabrijas virtuvi:

tradicionālajiem ēdieniem pievieno čili piparus, tajos jūtamas saldskābās notis un deserti visbiežāk tiek fritēti un mērcēti medū.

Runājot par “cucina Regionale” jeb itāļu reģionālās virtuves Bībeli, šajā reģionā jāizmēģina pasta ar baklažāniem, cūkgaļu un sālītu rikotas sieru.

Ar baklažānu itāļus iepazīstināja arābi jau 9. gadsimtā. Savukārt gaļa, piemēram, capocollo (cūkgaļas kakls), parasti tiek pārkaisīta ar čili pipariem, kas ir visuresoša garšviela Kalabrijas kulinārijā. Ricotta salata (sālīta rikota) piešķir ēdienam perfekto sāls balansu.

Ligūrija (centrs Dženova)

Daudzas gatavošanas tradīcijas Ligūrijā — mazajā pusmēness formas reģionā, kas stiepjas gar Itālijas ziemeļrietumu krastu – nāk no ostas pilsētas Dženovas. Viens no populārākajiem ēdieniem ir farinata – plāna maizīte, kas pagatavota no aunazirņu miltiem.

Farinatu var izmantot kā piedevu vai baudīt kā “street-food” un to tradicionāli sagriež trīsstūrveida šķēlēs un ēd, pievienojot sāli, melnos piparus, rozmarīnu vai visu iepriekš minēto kopā.

Farinata
Farinata Foto: Shutterstock

Marke (centrs Ankona)

Lielākā daļa itāļu zina un ir iecienījuši pildītas fritētas olīvas no šī reģiona. Taču par tradicionālo ēdienu tiek uzskatīta brodetto all’anconetana - nedaudz pikanta un tomātiem bagātīga zupa/sautējums, kas gatavots no vietējās nozvejas. Ēdiens oriģināli tika radīts kā zvejnieku pusdienas.

Brodetto all’anconetana
Brodetto all’anconetana Foto: Shutterstock

Molize (centrs Kampobaso)

Molizei raksturīga senatnīga zemnieku virtuve, kuras pamatā ir mūžīgais Vidusjūras duets - kvieši un dārzeņi. Čili un ķiploki tiek pievienoti gandrīz katrā ēdienā, tāpat kā Molīzes zeltainā olīveļļa. Savukārt fenhelis un rozmarīns piešķir izteiksmīgu aromātu ceptam trusim, cūkai un jēram, bet jūras veltes, kas iegūtas Molīzes piekrastē bieži tiek pagatavotas sātīgās zupās un tiek pasniegtas ar grauzdētu ķiploku maizi.

Pjemonta (centrs Turīna)

No sniegotu kalnu virsotnēm līdz mirdzošu ezeru krastiem Pjemonta aptver daudzveidību. To var just arī virtuvē. Augstākās klases vīni, piemēram, Barolo, Barbaresco un Barbera, nāk no kalna nogāzes vīna dārziem. Svaigā pasta tiek pildīta ar mutē kūstošu gaļu un apbērta ar smaržīgām baltajām trifelēm. Rīsus pasniedz ar visu, ko vien var iedomāties, sākot no varžu kājiņām un beidzot ar Castelmagno sieru. Te var baudīt lēni gatavotu gaļu, ko pasniedz ziemas aukstajos mēnešos. Un ja ar to ir par maz – šeit ir vieni no labākajiem šokolādes konditorejas izstrādājumiem Itālijā.

Par tradicionālu ēdienu gan tiek uzskatīta Bagna caôda – kas nozīmē “silta mērce”. Arī tās pagatavošana ir gaužām vienkārša: sasmalcinātus ķiplokus lēnām apcep sviestā. Pēc tam pievieno olīveļļu, sasmalcinātus anšovus un nomizotus valriekstus.

To bieži pasniedz ar topinambūru, endīviju, saldajiem pipariem un sīpoliem kā mērcīti un tradicionāli ceļ galdā terakotas podiņā.

Bagna Cauda
Bagna Cauda Foto: Shutterstock

Trentīno-Alto Adidže (centrs Trento)

Šī Itālijas ziemeļu reģiona virtuve apvieno ģermāņu, ungāru un itāļu tradīcijas, un tajā ir iekļauti tādi gardumi kā liellopa gulašs un augļiem pildīti ņoki, gatavoti apbrūnētā sviestā un rīvmaizē. Pastas vai risoto vietā šī reģiona iedzīvotāji dod priekšroku

polentu gatavošanai no kukurūzas miltiem vai griķiem,

kā arī sātīgām zupām, kas pildītas ar maizes klimpām. Speķis tiek pievienots daudziem ēdieniem, sākot no sarkanvīnā sautētiem kāpostiem līdz lēni gatavotiem cūkgaļas sautējumiem.

Umbrija (centrs Perudža)

Umbrija, saukta par Itālijas zaļo sirdi atrodas blakus Toskānai Itālijas centrālajā daļā. Tās tradicionālajā virtuvē tiek iekļauta cūkgaļa un tiek uzskatīts, ka šī reģiona miesnieki ir labākie Itālijā. Šī reģiona specialitāte ir Guanciale (gatavota no cūkas vaiga), kas pievienota dažādām pastas mērcēm.

Valle d’Aosta (centrs Aosta)

Tradicionālā Valle d’Aostas virtuve ir kalnu virtuve tās labākajās tradīcijās. Kukurūzas milti pārtop par riekstu polentu, govs piena Fontinas siers piešķir burvīgu aromātu fritētiem ēdieniem, risoto un zupām, un vietējā maize tiek gatavota no aukstumizturīgiem ziemeļu graudiem, piemēram, rudziem vai griķiem un pat kastaņiem! Liellopa gaļa šeit ir pirmā izvēle, taču kalni piedāvā arī medījamo dzīvnieku pārbagātību: brieža vai kalnu kazas gaļa tiek pārvērsta par garšīgu un mutē kūstošu žāvētu gaļu, ko baudīt visu gadu.

Fontina
Fontina Foto: Shutterstock

Sapnis par ceļojumu uz Itāliju var kļūt pavisam īsts - 2023. gada vasaras sezonā lidosta “Rīga” piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Lidostas “Rīga” galamērķu karte pieejama šeit. Arī šī daudzveidīgā zeme ir viens no iecienītākajiem galamērķiem. Izvēlies kādu no šiem galamērķiem no lidostas "Rīga":

  • Sicīlija - Katānija (airBaltic) vai Trapāni (Ryanair)
  • Milāna, Venēcija – airBaltic, Ryanair
  • Neapole, Piza, Roma vai Olbija Sardīnijā – airBaltic
  • Rimini – Tez Tour čarterlidojums 

Raksts tapis sadarbībā ar lidostu “Rīga”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu