Bieži sastopama. Viegli inficēties. Pati nepāriet. Nagu sēnīte!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Tuvojas siltais vasaras laiks, kad slēgtos apavus nomainīsim pret vaļējiem. Tomēr daudziem no mums tas sagādā satraukumu, jo apkārtējie varēs ieraudzīt mūsu delikāto problēmu - nagu sēnīti. Tomēr, pirms lasi tālāk, - jāsaprot ir viens, nav jākaunas, jo ar to var inficēties jebkurš, - kauns būs drīzāk par to nelikties ne zinis un neārstēt! 

"Neatkarīgi no sezonas ar pēdas un nagu sēnīti var inficēties ikviens! Visbiežāk tas notiek vasaras mēnešos, kad mūsu kāju nagi ir atsegti un mikrobiem ir tiešāka piekļuve, paaugstinot inficēšanās risku," konsultē aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.

Inficēšanās riski:

* izmantojot inficētā cilvēka dvieli;

* uzvelkot svešus apavus;

* vasarā - pastaigājoties pa pludmales smiltīm;

* ziemā - staigājot pārāk šauros apavos vai apavos ar smailu purngalu;

* slapjā un siltā vietā - pirtīs, dušās vai peldbaseinā. 

* alpīnisms, skvošs, teniss ir galvenie veicinošie faktori šādam nagu bojājumam.

Kā izpaužas nagu sēnīte?

Nagu sēnīte jeb onihomikoze ir ļoti izplatīta infekcijas slimība, kas var skart ne tikai kāju, bet arī roku nagus. Nagi maina krāsu, slāņojas, kļūst biezi, un neglīti. Ar laiku nags sabiezē, un to ir grūti apvīlēt un pat nogriezt. Vēlāk notiek oniholīze jeb naga atdalīšanās no gultnes, kas sākas naga brīvajā malā un pakāpeniski virzās uz sakni, veidojot starp nagu un naga gultni spraugu. "Laikus neārstēta, tā var kļūt par hronisku slimību. Ja sēnīte ir ieperinājusies nagā, pati tā nepazudīs un pašizārstēšanās nenotiek!" stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.

Foto: shutterstock.com

Kā ārstēt nagu sēnīti?

Ja infekcija ir sākuma stadijā, vērsies aptiekā pēc padoma pie farmaceita, kurš palīdzēs izvēlēties piemērotāku bezrecepšu medikamentu. Tā var būt gan ziede, gels vai krēms, gan speciāli šķīdumi nagu laku vai zīmuļu veidā. Tomēr jāatceras, ka tie palīdzēs, ja sēnīte ir sākuma stadijā! 

Ir gan preparāti, kas satur dabiskas vielas - tējas koka, priedes, salvijas eļļu, glicerīnu, kumelīšu ekstraktu, gan preparāti, kas satur ķīmiskas vielas, - klotrimazols, ciklopirokss, naftifīna hidrohlorīds un citi, kurus var lietot pēc farmaceita konsultācijas.

Smagākas vai hroniskas infekcijas gadījumā noteikti dodies pie ārsta! Vēl iesaka papildus, kamēr ataug vesels nags, lietot speciālus vitamīnu kompleksus, kas paredzēts matiem, nagiem un ādai. 

Ņem vērā, ka nagu sēnītes ārstēšana aizņem daudz laika – vidēji smagas un smagas formas ārstēšana var ilgt gadu un ilgāk. 

Kā izvairīties?

* Katram ģimenes loceklim jālieto savs dvielis, dušas sūklis un citi higiēnas piederumi.

* Veikalā, pielaikojot kurpes, jālieto zeķīte vai pēdiņa.

* Kop un dezinficē savas kāju pēdas.

* Nedalies ar pedikīra un manikīra piederumiem.

* Kājas jāmazgā tekošā ūdenī vismaz reizi dienā, būtiski ir tās nosusināt, tādējādi samazinot kāju sēnīšu infekcijas riskus.

* Jāuztur vai jāstiprina organisma imunitāte, arī lietojot uzturā vairāk augļu un dārzeņu.

* Izvēlies apavus no elpojoša un kvalitatīva materiāla, kā arī atbilstošu izmēru. 

Tikpat svarīga ir arī zeķu izvēle – pēdas novērtēs, ja tiks nēsātas kokvilnas, nevis sintētiska materiāla zeķes. Ja pēdas mēdz pastiprināti svīst, periodiski var lietot specializētos dezodorantus, kas mazina svīšanu un novērš mikrobu rašanos apavos. 

Rūpējieties par pēdu un nagu veselību laikus!

Rasts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu