Nomainām zābakus pret kurpēm. Kas jāzina par mūsu pēdu veselību

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Nomainot slēgtos apavus pret vaļējiem, vienmēr ir laba un viegla sajūta – beidzot var ļaut pēdiņām brīvi elpot. Tomēr tieši tad nereti mūs sagaida kādas nevēlamas izmaiņas pēdu ādā vai nagu veselībā. 

Kā parūpēties par pēdu veselību un labsajūtu, sākoties pavasarim, konsultē aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele. Jāatceras, ka pēdu veselība ir būtiska ne tikai no estētiskā, bet arī ļoti nozīmīga no medicīniskā viedokļa.

Krēms - tas īpašākais!

Pēc vairāku mēnešu slēgtu apavu valkāšanas beidzot kāju ievelkot vaļējā apavā, tas pēdām sagādā šoku, tāpēc āda ātri vien top sausa.

"Pavasarī un vasarā ieteicams divas reizes dienā lietot krēmu: no rīta jāuzklāj mitrinošs krēms, vakarā – barojošs. Ja krēmotas pēdas sagādā diskomfortu, var izmantot speciālas putas," iesaka farmaceite. 

Farmaceite norāda, ka barojošo un mitrinošo funkciju nodrošina ķermeņa sviesti (kakao, kokosa, šī), eļļas (vīnogu, mandeļu, aprikožu kauliņu), kā arī vazelīns, alveja, urīnviela, kas sastopama krēmu sastāvā. 

Reizi nedēļā var izmantot kāju skrubi, mitrināšanai un barošanai var izmantot arī pēdu maskas, ko pārdod kā zeķītes.

Regulāra mazgāšana, pelde pēdiņām un kārtīga nosusināšana

Pēdas jāmazgā vismaz vienu reizi dienā tekošā ūdenī. Ūdens temperatūrai ir jābūt pietuvinātai ķermeņa temperatūrai. Taču ziepes gan katru dienu lietot nevajadzētu, jo tās var sausināt pēdu ādu, kā arī izmainīt ādas dabisko mikrofloru. "Svarīgi atcerēties, ka pēc mazgāšanas pēdas obligāti ir jānosusina un kārtīgi jāizslauka pirkstu starpas, pretējā gadījumā tajās palikušais mitrums veicinās kāju pirkstu ādas plaisāšanu un palielinās sēnīšu infekcijas risku,” papildina M. Šukele. "Jāpatur prātā, ka pārāk izmērcēta āda zaudē spēju pretoties kaitīgajiem mikrobiem un aizkavēt infekcijas izplatīšanos."

Maigas un gludas pēdu ādas iegūšanai reizi nedēļā ieteicamas sagatavot pēdu vanniņu ar kādu no aptiekās nopērkamajiem vannas sāļiem. "Turklāt jāatceras, ka kājas nevajadzētu vannot ilgāk par 5–10 minūtēm un ūdens temperatūra nedrīkstētu pārsniegt 38 grādus, lai pārlieku nesausinātu ādu. Savukārt pēc vannošanas pēdas ieteicams ieziest ar barojošu vai mitrinošu krēmu. Ieteicams parūpēties arī par nagiem – uz tiem vēlams uzklāt nagu eļļu, kas mīkstinās ādu ap nagiem un padarīs nagus elastīgākus," iesaka Šukele. 

Saplaisājuši papēži. Ko iesākt?

Papēžu ādas plaisāšanu var izraisīt gan ārējie apstākļi, gan saslimšanas. Plaisāšanas iemesli var būt: vielmaiņas un asinsrites traucējumi; cukura diabēts; kāda hroniska slimība; nepiemērotu apavu valkāšana; nepareiza pēdu kopšana; kāju sēnīšu infekcija.

Ja plaisas uz pēdām ir virspusējas, droši var mājas apstākļos vīlēt sausā veidā ar pēdu vīli pirms dušas vai vannošanās, bet ne biežāk kā reizi nedēļā. Nekādā gadījumā nedrīkst plaisas mēģināt pielīdzināt ar žileti vai šķērēm, tā var traumēt ādas slāņus un pieļaut infekcijas iekļuvi. "Svarīgi nepārspīlēt ar ādas sabiezējumu likvidēšanu – pārāk strauji atbrīvojoties no sabiezējušās ādas, pastāv risks savainot ādas dziļākos slāņus, kas savukārt padarīs pēdas jutīgākas, vieglāk ievainojamas un uzņēmīgākas pret infekcijām. Lai nepanāktu pretēju efektu, nedrīkst aizmirst par higiēnas ievērošanu – pēdu vīli nevajadzētu izmantot ilgāk par diviem mēnešiem, jo raupjās virsmas ir ļoti labvēlīga vide mikrobu un sēnīšu infekciju attīstībai," uzsver farmaceite. 

Dziļas papēžu plaisas mēdz asiņot, tāpēc ieteicams vērsties pie podologa, kurš izvērtēs pēdu stāvokli, noskaidros iespējamos iemeslus un veiks primāru pēdu aprūpi.

Foto: Shutterstock

Tulznas

Pārejot uz vaļējiem apaviem, nereti tulznas uzberž pat jau ievalkāti apavi. "Ja tulznas pūslītis ir neliels, nav nepieciešams to pārdurt – mazas tulznas sadzīst un uzsūcas aptuveni nedēļas laikā," stāsta farmaceite. "Bet, ja tulzna ir liela, to vajadzētu pārdurt, lai mazinātu iekaisuma risku. Pirms tam ar ādas dezinfekcijas līdzekli apstrādā gan adatu, gan ādu, tad izveido tulznā vienu vai vairākus caurumiņus, ļaujot šķidrumam iztecēt. Svarīgi ir saglabāt ādas virsējo kārtu, lai tā pasargā dziļākos audus no infekcijas."

Ērti un situācijai atbilstoši apavi!

Un galvenais nosacījums, lai pēdas būtu veselas, ir ērti, pietiekami plati un gadalaikam piemēroti apavi. Papildu rūpes par pēdām nepieciešamas augsto papēžu cienītājām Optimālais papēžu augstums ir aptuveni četri centimetri – ja papēži ir augstāki, ejot pirksti atduras pret apavu purngalu, tie tiek grūsti atpakaļ un radīta papildu slodze pēdas priekšējai daļai. "Savukārt nesamērīga slodze izraisa dažādus ādas bojājumus. Ja tomēr augstu papēžu kurpju nēsāšana ir nepieciešama, ieteicams lietot ortopēdiskos apavu ieliktnīšus spiediena mazināšanai," tā eksperte. 

Rasts tapis sadarbībā ar Apotheka. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu