VIDEO ⟩ Cik bīstama ir saspiestās dabasgāzes balonu lietošana automašīnā?

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Nesen publiski izskanēja, ka ir eksplodējis kāds auto ar gāzes iekārtu. Latvijā ir divi gāzes uzpildes veidi - populārākais ir ar apzīmējumu LPG, kamēr citur Eiropā plaši tiek izmantota gāze ar apzīmējumu CNG. Latvijā tā nav pārāk izplatīta, bet tieši šāds auto ir piedzīvojis sprādzienu, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija".

Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes docents Gundars Zalcmanis raidījumam skaidroja, ka "jebkura gāze - saspiesta dabasgāze vai sašķidrinātā naftas gāze, vai propāna butāna gāze, kā mēs to pazīstam, vai tas būtu benzīna un gaisa maisījums vai dīzeļdegvielas un gaisa maisījums - jebkura degviela vai degmaisījums, kas sadeg motorā, ir sprādzienbīstams".

Viņš skaidroja, ka viena bīstamība ir, ja augstspiediena sistēma nav pietiekami izturīga, šajā gadījumā saspiestās dabasgāzes augstspiediena balons, un otra bīstamība ir sprādzienbīstamais maisījums – degviela un gaiss, ko padod motorā.

Autoeksperts Uģis Vītols skaidroja, ka dabasgāze balonā tiek pumpēta ar lielu spiedienu, tāpēc baloni, kuros gāzi pilda, būtu regulāri jāpārbauda, lai tur nenotiek noplūdes vai sliktākā gadījumā kāda eksplozija.

Šobrīd ikgadējās tehniskās apskates reizēs gāzes balonus nepārbauda, jo tas esot diezgan sarežģīts process.

Plašāk "4. studijas" sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu