Kapu apgānīšana Daugavpilī: izskata piespiedu ārstēšanas nepieciešamību aizturētajam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpilī apķēpāts piemineklis vācu karavīru kapos, policija skaidro notikušā apstākļus
Daugavpilī apķēpāts piemineklis vācu karavīru kapos, policija skaidro notikušā apstākļus Foto: Facebook/Henrihs Soms

Daugavpilī par kapu apgānīšanu aizturēta persona, un tiek izskatīts jautājums par piespiedu ārstēšanas nepieciešamību, informēja Valsts policijas pārstāve Lāsma Kursīte.

Šī gada 12. aprīlī Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirknis saņēma informāciju par bojātiem pieminekļiem Vācu kareivju kapos Daugavpilī. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka pieminekļi ir apzīmēti un ap tiem izmētāti atkritumi. Par nodarījumu Valsts policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 228. panta pirmās daļas par kapa apgānīšanu.

Pēc Valsts policijas iniciatīvas, Daugavpils pilsētas pašvaldības policija ar videonovērošanas kameru ierakstu palīdzību noskaidroja iespējamās vainīgās personas identitāti un aizturēja kādu 1975. gadā dzimušo vīrieti.

Izvērtējot iepriekš notikušos huligāniska rakstura notikumus Daugavpils pilsētā, tika pārbaudīta vīrieša saistība ar kapu apgānīšanu. Pēc aizturēšanas vīrietis tikai nodots Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes rīcībā un, veicot sākotnējās izmeklēšanas darbības, gūti pierādījumi viņa iespējamai vainai kapu apgānīšanā.

Aizturētais vīrietis pēdējā laikā jau ir saukts pie atbildības par huligāniska rakstura darbībām Daugavpils pilsētas centrā un, papildinot Daugavpils pilsētas pašvaldības policijas publiski sniegto informāciju par aizturētās personas iespējamām darbībām 7. aprīlī, izsitot stiklu Daugavpils sinagogā un pēcāk bojājot sabiedriskā transporta pieturvietu, Valsts policijā tika sākts administratīvā pārkāpuma process un persona tika saukta pie atbildības par sīko huligānismu, savukārt no Daugavpils sinagogas līdz šim nav saņemts iesniegums par nodarīto kaitējumu.

Tāpat šobrīd sāktā kriminālprocesā tiek vērtēta aizturētās personas iespējamā saistība ar nodarījumu 11. aprīlī, kur, kā iepriekš jau ziņots, Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirknis uzsāka administratīvo pārkāpumu procesu par apzīmētu Andreja Pumpura piemiņai veltīto pieminekli Daugavpilī.

Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka personas saistība ar nodarījumu ir nepārprotama, tomēr, policijai apskatot Daugavpils pašvaldības videonovērošanas kameru ierakstus, radies secinājums, ka, no procesuālā viedokļa raugoties, video redzamās vīrieša darbības par to neliecina.

Tādēļ, lai gūtu pilnīgāku ainu par notikušā apstākļiem, Valsts policija šobrīd pārbauda blakus esošo ēku videonovērošanu kameru ierakstus, lai precīzi identificētu vainīgo personu. Līdz ar to policijā uzsver, ka, kamēr nav iegūts pietiekams pierādījumu apjoms, ir pārsteidzīgi apgalvot, ka minētos likumpārkāpumus ir veikusi viena un tā pati persona.

Šobrīd policija uzsāktajā kriminālprocesā pārbauda personas saistību gan ar augstāk minētajiem likumpārkāpumiem, gan ar citiem pēc izdarīšanas rakstura līdzīgiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Patlaban aizturētais vīrietis atrodas īslaicīgās aizturēšanas vietā un aizturētajam vīrietim draud kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 228. panta pirmās daļas par kapa apgānīšanu, ar ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu