Atrasta lielākā daļa no Ukrainai īstermiņā vajadzīgajiem 14 miljardiem dolāru, pauž Dombrovskis (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Starptautisko organizāciju sanāksmē konceptuāli panākta vienošanās par līdzekļu avotiem lielākajai daļai no Ukrainas neatliekamajai rekonstrukcijai vajadzīgajiem 14 miljardiem ASV dolāru (12,7 miljardi eiro), pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas vietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Pasaules Bankas grupas un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pilnvarnieku pavasara sanāksmju laikā šonedēļ apspriestas finansējuma vajadzības un atbalsta prioritātes Ukrainas atjaunošanai un rekonstrukcijai.

Vienu miljardu no šīs summas piešķirs Eiropas Savienība (ES), tāpat līdzekļus nolēmušas piešķirt vairākas G7 valstis un Eiropas finanšu institūcijas, skaidroja Dombrovskis. ES politiķis uzsvēra, ka šī nauda ir nepieciešama, lai atjaunotu Krievijas mērķtiecīgajos uzbrukumos Ukrainā izpostīto infrastruktūru.

Tāpat starptautiskās sanāksmes laikā notika donoru sarunas par Ukrainas ilgtermiņa rekonstrukcijai nepieciešamajiem 411 miljardiem ASV dolāru (372 miljardiem eiro). Gan par atlikušo summu īstermiņa, gan arī par ilgtermiņā nepieciešamajiem līdzekļiem sarunas turpināsies arī jūnijā Londonā gaidāmajā starptautiskajā sanāksmē par atbalstu Ukrainai, norādīja EK priekšsēdētājas vietnieks.

Lai virzītos uz ilgtermiņā nepieciešamo vairāk nekā 400 miljardu ASV dolāru piešķiršanu, būs nepieciešama ļoti nopietna līdzekļu mobilizācija un jāturpina arī nopietni juridiski vērtēt iespēju šīm vajadzībām izmantot iesaldētos Krievijas līdzekļus, skaidroja Dombrovskis.

"Atbilstoši starptautiskajām tiesībām Krievijai kā agresorvalstij ir pienākums maksāt reparācijas par tiem zaudējumiem, ko tā Ukrainai ir nodarījusi," akcentēja politiķis.

Dombrovskis arī norādīja, ka Ukrainai šogad nepieciešamais finansējums kārtējo izdevumu segšanai ir nodrošināts, tajā skaitā ES attiecīgā programma paredz sniegt 18 miljardu eiro atbalstu.

Kā ziņots, atbilstoši Ukrainas, Eiropas Komisijas, Pasaules Bankas un SVF zaudējumu un vajadzību novērtējumam uz 2023.gada februāra beigām Ukrainas tiešie zaudējumi aplēsti 135 miljardu ASV dolāru apmērā.

Rekonstrukcijas vajadzības novērtētas ap 411 miljardiem ASV dolāru (ap 372 miljardiem eiro), tajā skaitā 14 miljardi ASV dolāru (12,7 miljardi eiro) nepieciešami neatliekamas rekonstrukcijas vajadzībām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu