Ukraina sāks pretuzbrukumu “tuvākajā laikā” (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Neraugoties uz neseno slepenās informācijas noplūdi no Pentagona, Ukraina jau drīzumā sāks ilgi gaidīto pretuzbrukumu.

Ukrainas bruņotie spēki “tuvākajā laikā” sāks pretuzbrukumu, paziņojis Ukrainas premjerministrs Deniss Šmigals, vēsta izdevums “Ukrinform”.

“Nekas neietekmēs un nemainīs mūsu pretuzbrukuma plānus. Mūsu mērķis ir uzvara, mūsu mērķis ir Ukrainas teritoriju atbrīvošana 1991. gada robežās. Mēs esam pārliecināti, ka pretuzbrukums notiks tuvākajā nākotnē. ASV mūs absolūti atbalsta,” viņš teica.

Ukrainas premjerministrs sacīja, ka vizītes laikā ASV apspriedis “daudzus svarīgus stratēģiskus jautājumus” ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu un citām amatpersonām.

Pirms dažām dienām Šmihals izteicās, ka

pretuzbrukumu varētu atlikt līdz vasarai, jo no tā atkarīga turpmākā kara gaita un Kijivai tam jābūt gatavai par 100%.

Kā vēstīja “Bloomberg”, Eiropas Savienība (ES) ierosina sadalīt ofensīvu divos posmos, jo Ukrainai nav pietiekami daudz ieroču, lai izlauztos cauri Krievijas aizsardzībai.

Kijivai pirmajā posmā tiek ieteikts pārvietot fronti par aptuveni 30 kilometriem uz priekšu, lai ļautu artilērijai trāpīt Krievijas karaspēka apgādes līnijām, ziņo aģentūra “Bloomberg”.

Pilna mēroga pretuzbrukums tiks veikts jau 2024. gadā. Vēlāks ofensīvas sākums ļaus Kijivai saņemt arī papildu aprīkojumu no NATO valstīm.

ASV izlūkdienestu analītiķi snieguši arī “drūmu novērtējumu” pretuzbrukuma izredzēm, izriet no nopludinātajiem Pentagona dokumentiem, iepriekš ziņoja “The Washington Post”. Turklāt noplūde saturēja informāciju par Ukrainas karaspēka apmācībām, Rietumu tehnikas piegādi Ukrainai un abu pušu zaudējumiem. Pēc materiālu publicēšanas CNN avoti Kijivā paziņoja par izmaiņām pretuzbrukuma plānā.

Tomēr Ukrainas un Amerikas amatpersonas šo informāciju noliedza. Jo īpaši ASV Aizsardzības departamenta vadītājs Loids Ostins sacīja, ka pretuzbrukuma plāna slepenība nav pārkāpta Pentagona noplūdes dēļ.

“Viņiem ir lielisks plāns, bet tikai prezidents [Volodimirs] Zelenskis un viņa vadība patiešām zina visas šī plāna detaļas,” viņš sacīja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu