Foto ⟩ Narvā bijušā padomju pieminekļa vietā uzķēpāts grafiti ar uzspridzinātā Krievijas propagandista Tatarska citātu (1)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilja Smirnov

Igaunijas pilsētā Narvā vietā, no kuras 2022.gada vasarā tika aizvākts padomju piemineklis-tanks, parādījies grafiti ar Sanktpēterburgas restorānā uzspridzinātā krievu propagandista un militārā blogera Vladlena Tatarska citātu: "Visus uzvarēsim, visus nogalināsim, visus, ko vajadzēs, aplaupīsim. Viss būs tā, kā mums patīk."

Grafiti Narvā parādījās piektdien un tajā pašā dienā tika notīrīts.

Kā grafiti autors pieteicies Narvā dzīvojošais mākslinieks un aktīvists Vladimirs Kaštans, ziņo Igaunijas laikraksts "Postimees".

"Rus.Postimees" redakcijai un policijai adresētā ziņojumā viņš raksta: "Es, Vladimirs Vladimirovičs, bijušais Krievijas Federācijas iedzīvotājs, paužu visiem visdziļāko atvainošanos un gatavību stāties tiesas priekšā, lai tiktu saukts pie atbildības par manām postošajām darbībām. Es esmu autors neprovocētajai agresijai pret mierīgajiem iedzīvotājiem Igaunijā. Es esmu nacionālā naida kurinātājs un esmu vairojis plaši izplatītās rusofobijas vairošanos. Es, viduvējība, palaidu garām visas radošās attīstības iespējas un sarīdīju cilvēkus vienu pret otru, lai barotu savu patmīlību. Es esmu krievu tautas kauna traips."

Ziņojumu Kaštans noslēdz ar šādiem vārdiem: "Trīs dienu laikā nespējot neko labāku izdomāt, es pieņēmu vienīgo pareizo lēmumu, aizstāvot krievvalodīgos Igaunijas iedzīvotājus."

"Šī publikācija ir policijas redzeslokā, un šobrīd mēs uzturam saziņu ar tās autoru," norāda Narvas policijas pārstāvis. "Precīzi notikušā apstākļi tiek noskaidroti."

Tallinā dzīvojošais aktīvists un blogeris Danils Kurakins, kurš pazīst Kaštanu, sociālajos tīklos paudis, ka Kaštana mērķis esot bijis iestāties pret karu, taču sabiedrība viņa "akciju" esot sapratusi pavisam ačgārni.

"Ar šo uzrakstu, pēc viņa paša vārdiem, viņš gribēja "patrollēt" tankofilus, kuri joprojām nes svecītes uz vietu, kur stāvēja Narvas T-34. Viņa aprakstītais motīvs ir savā ziņā ģeniāls. Parādīt tanku sektantiem, ko viņi patiesībā pielūdz un ap ko šis kults ir izveidots, lai beidzot visiem normāliem cilvēkiem izsauktu pretīgumu gan tas, gan jebkādas ziedu nolikšanas vietā, kur stāvēja šis tanks. Taču, maigi izsakoties, sanāca ne gluži tā, kā Vovans bija plānojis," raksta Kurakins. "Es atbalstu jebkādu vates troļļošanu, bet šoreiz sanāca tā, ka [Kaštanu] neviens nesaprata. Tad jau labāk būtu kaut vai uzlicis Putina-miroņgalvas instalāciju, kāda pašlaik karājas Rīgā pretī Krievijas vēstniecībai."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu