Alkoholiķis nav tikai tas, kurš piedzēries guļ renstelē. Par "riskanto dzeršanu"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Alus
Alus Foto: Shutterstock

Alkoholu lieto 70% ASV pieaugušo iedzīvotāju, un gandrīz trešā daļa kādā savas dzīves posmā piedzīvojuši ar to saistītas problēmas. Nav piedzērušam jāguļ renstelē, lai alkohols kļūtu par nozīmīgu problēmu cilvēka dzīvē. Tieši riskantie alkohola lietotāji sastāda lielāko daļu alkoholisma skarto. Vai arī tu esi starp tiem?

Sievietei dienā ir jāizdzer vairāk nekā trīs alkoholiskie dzērieni vai vairāk nekā septiņi nedēļā, lai viņa tiktu uzskatīta par riskanto dzērāju, savukārt vīrietim tie ir vairāk nekā četri dzērieni dienā vai 14 nedēļā. Riski, kas rodas, pārkāpjot šos sliekšņus, ir grūti definējami. Visbiežāk tas ir palielināts vardarbības, negadījumu, sevis savainošanas vai seksuālās vardarbības risks. Citiem vārdiem, palielinās risks piedzīvot kaut ko tādu, kas var neatgriezeniski izmainīt tavu vai kāda cita cilvēka dzīvi.

Kā parādīts dokumentālajā filmā “Riskantā dzeršana” (Risky Drinking), kas skatāma LMT Viedtelevīzijā, riskantā dzeršana ir jau izmainījusi kādu cilvēku dzīvi, kas tagad stāv kontroles pār savu dzīvi zaudēšanas riska priekšā.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Dokumentālajā filmā vēstīts par četriem indivīdiem, no kuriem katrs savā veidā ir riskantais dzērājs, kas slīgst aizvien dziļāk atkarības gūstā. Piemēram, Kenzija ir jauna profesionāle, kas nedēļas nogales pavada ballītēs. Lielākā daļa pārmērīgo iedzērāju ir viņas vecuma grupā – 18 līdz 24 gadus veci. Tad ir Maiks, kurš alkohola reibumā kļūst agresīvs pret savu sievu, un Noela, kuras atkarība negatīvi ietekmē viņa attiecības ar saviem bērniem. Visbeidzot ir Nīls, kuru tik ļoti moka atkarība no alkohola, ka viņš domā, ka drīz mirs. Turklāt, tikko viņš nav kādu brīdi lietojis alkoholu, viņam sākas ķermeņa trīce.

Katrs no šiem četriem indivīdiem cenšas atrast palīdzību – vai tie būtu medikamenti, vai atbalsta grupas un īpašas terapijas, kas palīdz samazināt alkohola patēriņu un nepieprasa atteikšanos no tā pilnībā. Uz jautājumu, vai viņiem izdevās tikt galā ar savu problēmu, gan filmā netiek atbildēts.

Kā uzsvērts filmā, 70% amerikāņu lieto alkoholu. Kaut arī lielākā daļa no tiem nav alkoholiķi, tomēr ir vērsts apzināties riskus. Riskantā dzeršana parādās tad, kad tu šos riskus apzinies, tomēr alkoholu pārmērīgi lietot nepārstāj.

Kā pārmērīga alkohola lietošana ilgtermiņā ietekmē veselību?

Ilgtermiņā pārmērīgi lietojot alkoholu, ciest var kā smadzenes un sirds, tā arī aknas. Alkohols var likt samazināties prāta spējām, turklāt sievietēm tas var notikt īpaši strauji, ņemot vērā, ka sievietes vielmaiņa alkoholu pārstrādā lēnāk nekā vīrieša, vēstīts vietnē “Nebraska Medicine”.

Alkohols var arī saasināt trauksmi, depresiju un citas garīga rakstura problēmas. Tā ir tikai ilūzija, ka alkohols palīdz tās mazināt. Galu galā alkohols visu tikai padarīs sliktāku.

Arī sirdij, aknām un kuņģim alkohols nepavisam nenāk par labu. Dzeršana var izraisīt gastrītu, aknu cirozi un dažādas sirds slimības. Un atkal – sievietēm tas var norisināties ātrāk nekā vīriešiem.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu