Debesīs aizvien biežāk sāk parādīties noslēpumainas spirāles. Vainīgs Īlons Masks (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Aļaskas debesīs nesen uz mirdzošās ziemeļblāzmas fona parādījās ēteriska gaismas spirāle, tiesa, tai nav nekāda sakara ar ziemeļblāzmu, bet gan ar “SpaceX”.

Šī spirāle ir jaunākais tā saucamo “SpaceX” spirāļu piemērs un sāk kļūt visai bieži sastopama daudzviet pasaulē. Spirāles veidojas, kad raķešu degviela no “Falcon 9” rotējošās augšdaļas nonāk kosmosā un sasalst. Pārsteigtajiem Zemes iedzīvotājiem spirāles kļūst redzamas, jo atstaro Saules gaismu.

Šī spirāle Aļaskas debesīs tika novērota un nofilmēta 15. aprīlī ap pusnakti pēc vietējā laika. Video redzams, kā spirāle no spoža punkta izveidojas par spirālveida galaktikai līdzīgu objektu un tad pakāpeniski pazūd nebūtībā. Redzama tā bija aptuveni septiņas minūtes.

“Es biju pamatīgi pārsteigts un apmulsis, kad pirmo reizi tālumā redzēju no ziemeļu horizonta man tuvojamies spilgtu gaismu. Sākumā nodomāju, ka tā ir lidmašīna, kas lido cauri mākoņiem, tomēr tad tas ieguva spirāles formu un ļoti ātri izauga,” izdevumam “Space Weather” stāstīja astrofotogrāfs Tods Selats.

Foto: AP/Scanpix

Spirāle bija veidojusies no “Falcon 9” trīs stundas iepriekš izdalītās raķešu degvielas Kalifornijas kosmosa bāzē. Ar raķetes palīdzību Zemes orbītā tika veiksmīgi nogādāts 51 “Starlink” satelīts.

Tiesa, ne visas raķešu palaišanas beidzas ar spirāļu izveidošanos, tomēr pēdējos gados tās kļuvušas par aizvien biežāku parādību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu