Kariņš: Koalīcijai jānonāk pie viena Valsts prezidenta amata kandidāta - Levita (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) ieskatā, koalīcijai jānonāk pie viena Valsts prezidenta amata kandidāta - Egila Levita, trešdien, 19. aprīlī, žurnālistiem Rīgas pilī teica Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers savā un partijas vārdā pauda atzinību Levitam par līdzšinējo darbu Valsts prezidenta amatā. Kariņš uzsvēra, ka pašreizējais prezidents var rēķināties ar JV atbalstu.

Kariņš atzīmēja, ka valstī ir miers un cilvēki var atļauties strīdēties par svarīgām ikdienišķām lietām, piemēram, par algām un labākiem ceļiem. Tā, pēc viņa teiktā, ir privilēģija. Premjers uzsvēra, ka Latvija ir Eiropas Savienībā (ES) un NATO, Latvijai ir ļoti spēcīgi partneri, bet tas nav noticis pats no sevis.

"Tas ir ilgu gadu konsekvents darbs, ko īstenoja valdības un Valsts prezidenti. Šajos laikos mums ir svarīgi noturēt stabilo, uz rietumiem orientēto kursu. Svarīgi, ka mēs izvēlamies prezidentu, kurš pārstāv vērtības, nevis tikai spēj pa malu malām salasīt jebkādas balsis," sacīja Ministru prezidents.

Patlaban publiski gatavību kandidēt ir apliecinājuši divi pretendenti - Levits un "Apvienotā saraksta" dibinātājs, uzņēmējs Uldis Pīlēns.

Premjers norādīja, ka viens no kandidātiem skaidri pārstāv rietumu vērtību, bet otrs, kura iekšējo vērtību skalu Kariņš nezina, ir "absolūti gatavs" rēķināties ar prokremliskām balsīm.

"Es ar saviem koalīcijas partneriem strādāšu pie tā, lai mums būtu vienots kandidāts, lai mēs noturam ļoti skaidro ģeopolitisko kursu un nepieļaujam nekādas novirzes no tās drošības, kāda ir sasniegta. Darbs nebūs viegls un tiem, kas vēro no malas, - interesants," teica Kariņš.

Ministru prezidents piebilda, ka Levits godam ir nostrādājis četrus gadus grūtos apstākļos, kur vienu krīzi nomainīja otra. Līdzšinējais Valsts prezidents bija viens no faktoriem, kas palīdzējis noturēt "kuģi uz taisnā kursa", un šis kurss ir jāturpina, teica Kariņš.

Arī Valsts prezidents žurnālistiem norādīja, ka Ministru prezidentam, koalīcijai ir jāvienojas par kopīgu kandidātu. Kopējās kandidatūras atbalstīšanā iespēja piedalīties ir arī valstiski domājošajiem opozīcijas deputātiem. Taujāts, vai viņš ir gatavs nosaukt prokremliskās partijas, uz kurām viņš atsaucas, Levits norādīja, ka "mēs sabiedrībā" zinām, kuras ir tās partijas un kuras pie tādām nepieder.

Jau ziņots, ka līdzšinējais Valsts prezidents trešdien paziņoja, ka kandidēs uz otru termiņu valsts pirmās personas amatā.

"Nacionālā apvienība" (NA) 17. aprīlī nolēma viņu atkārtoti virzīt uz amatu, bet tika gaidīts paša Levita lēmums.

Šī būs jau trešā reize, kad NA viņu virza augstajam amatam. 2015. gadā Levits sasniedza vēlēšanu pēdējo kārtu, bet zaudēja Zaļo un zemnieku savienības virzītajam Raimondam Vējonim.

Pīlēnam atbalstu ir paudusi AS un virkne opozīcijas politiķu, tomēr stabils balsu vairākums vēlēšanās viņam nav drošs. Arī Levitam gan pašlaik nepietiek balsu pārvēlēšanai, ja AS virza savu kandidātu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu