Kad cilvēks dzinās uz Mēnesi. Kas bija “Apollo” programma? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

“Apollo” bija NASA izveidots kosmisko lidojumu projekts, kura 17 misiju laikā tika veikti 11 lidojumi kosmosā. No tiem sešos cilvēks izkāpa uz Mēness.

Pirmo četru lidojumu laikā tika pārbaudīts programmā izmantotais aprīkojums. Pirmais “Apollo” lidojums notika 1968. gadā, bet pirmā izkāpšana uz Mēness – 1969. gadā. Pēdējo reizi cilvēks kāju uz Mēness spēra 1972. gadā.

Kopā uz Mēness izkāpa 12 astronauti, kas tur veica virkni zinātnisko eksperimentu un pētījumu. Tika izanalizēta Mēness virsma un savākti iežu paraugi, kas tika nogādāti uz Zemes. Tika piedzīvotas veiksmes un neveiksmes, kas visas detalizēti atklātas un izanalizētas seriālā "No Zemes līdz Mēnesim" (From the Earth to the Moon), kas skatāms LMT Viedtelevīzijā.

FILMAS KACEKLIS:

Kāds kosmosa kuģis tika izmantots “Apollo” programmā?

Programmas mērķiem NASA radīja īpašu “Apollo” vadības moduli jeb kapsulu ar vietu trīs astronautiem. Tajā astronauti varēja aizceļot līdz Mēnesim un atgriezties atpakaļ. Šis vadības modulis bija lielāks nekā tie, kas tika izmantoti iepriekš – programmās “Mercury” un “Gemini”. Tajā astronauti varēja arī pārvietoties. Salīdzinoši vietas tajā bija tikpat, cik vieglajā automašīnā.

Lai nolaistos uz Mēness, tika izmantots cits kosmosa kuģis – Mēness modulis. Tajā astronauti no Mēness orbītas nonāca uz tā virsmas un tad atpakaļ orbītā. Mēness modulī vietas pietika diviem astronautiem.

“Apollo” programmā tika izmantoti divi nesējraķešu veidi. Pirmajā lidojumā astronautus gaisā pacēla “Saturn I (1) B” raķete. Tā bija 22 stāvu ēkas izmērā, un tai bija divas pakāpes, proti, tā sastāvēja no divām daļām. Kad pirmajai pakāpei beidzās degviela, tā atdalījās un sadega Zemes atmosfērā, kamēr otrā pakāpe turpināja ceļu. “Saturn I (1) B” raķete tika izmantota, lai Zemes orbītā pārbaudītu jauno “Apollo” kapsulu.

Nākamajos lidojumos tika izmantota jaudīgākā “Saturn V (5)” raķete. Šī trīspakāpju raķete, kas bija 36 stāvu ēkas augstumā, nogādāja astronautus līdz Mēnesim.

Kad cilvēks pirmo reizi apciemoja Mēnesi?

Pirmā astronautu misija uz Mēnesi bija “Apollo 8”. Tās laikā astronauti 1968. gada Ziemassvētku vakarā apriņķoja Mēnesi, uz tā gan nenolaižoties.

Cilvēks uz Mēness pirmo reizi izkāpa 1969. gada 20. jūlijā “Apollo 11” misijas laikā. Astronautu komanda sastāvēja no Nīla Ārmstronga, Maikla Kolinsa un Baza Oldrina. Uz Mēness izkāpa Ārmstrongs un Aldrins, kamēr Kolinss palika Mēness orbītā.

Kad Nīls Ārmstrongs kļuva par pirmo cilvēku, kas spēris kāju uz Mēness, viņš izteica slaveno frāzi: “Tas ir mazs solis cilvēkam, bet milzīgs lēciens cilvēcei.”

Nīls Ārmstrongs un Bazs Oldrins
Nīls Ārmstrongs un Bazs Oldrins Foto: Ekrānšāviņš no video

Iespējams slavenākā ir "Apollo 13” misija, par kuru arī izveidota Holivudas filma. Misijas laikā bija plānots nolaisties uz Mēness, tomēr turpceļā kosmosa kuģim radās tehniskas problēmas. Tā nu NASA zinātniekiem un astronautiem kopīgiem spēkiem bija jāizdomā, kā astronautus atgādāt atpakaļ mājās sveikus un veselus. “Apollo 13” beigu beigās aplidoja apkārt Mēnesim un par spīti ķibelei veiksmīgi atgriezās uz Zemes.

Kā astronauti nolaidās uz Mēness?

Kā jau minēts, raķetei “Saturn V”, kas nogādāja astronautus līdz Mēnesim, bija trīs pakāpes. Pirmās divas pakāpes moduļus nogādāja līdz orbītai, bet trešā līdz Mēnesim. Kad kosmosa kuģis sasniedza Mēnesi, vadības modulis un Mēness modulis viens no otra atdalījās, bet pēc tam divi astronauti ar Mēness moduli nolaidās uz Mēness virsmas, kamēr trešais astronauts palika vadības modulī Mēness orbītā.

"Apollo 11" Mēness modulis
"Apollo 11" Mēness modulis Foto: Wikimedia Commons

Pēdējās trīs misijās astronauti pa Mēness virsmu vizinājās arī ar mēnessgājēju, ar kuru varēja izpētīt plašāku Mēness teritoriju. Mēnessgājēji bija radīti tā, lai tos varētu izjauktus pārvadāt Mēness modulī. Tie tika atstāti uz Mēness.

Mēnessgājējs
Mēnessgājējs Foto: Wikimedia Commons

Kad astronauti bija beiguši darbu uz Mēness, tie iekāpa Mēness modulī un pacēlās atpakaļ Mēness orbītā, kur savienojās ar vadības moduli. Mēness modulis beigās tika atvienots un atstāts, lai nokrīt atpakaļ uz Mēness. Tikmēr astronauti ar vadības moduli lidoja atpakaļ uz Zemi un kontrolēti iegāzās okeānā, kur tika sagaidīti ar kuģi.

Kāpēc “Apollo” programma bija tik svarīga?

1961. gadā ASV prezidents Džons F. Kenedijs izaicināja NASA un lika līdz desmitgades beigām nogādāt cilvēku uz Mēness. NASA to izdarīja “Apollo” programmas ietvaros. Šo misiju laikā cilvēks pirmo reizi atstāja Zemes orbītu un paviesojās citā pasaulē. Šīs misijas padarīja iespējamu tālāku visuma pētniecību, ļaujot nu mums skatīties jau Marsa virzienā.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu