Pirmdien ASV Federālās izmeklēšanas birojs (FIB) paziņoja, ka Ņujorkā ir aizturēti divi vīrieši, pamatojoties uz aizdomām par “pretlikumīga aizjūras policijas iecirkņa” vadīšanu Manhetenas ķīniešu rajonā. Atklātas kopumā trīs jaunas krimināllietas par Ķīnas spiegošanas un iebiedēšanas operācijām ASV. Taču eksperti brīdina, ka tā ir tikai aisberga redzamā daļa – ir aizdomas par līdzīgām iestādēm vismaz 100 vietās citviet pasaulē, un spiegošanas operācijas ir vēl krietni apjomīgākas.

61 un 59 gadus vecie ASV pilsoņi “Harijs” Lu Dzjaņvans un Čeņs Dzjiņpins kļuvuši par pirmajiem, kuri aizturēti, pamatojoties uz apsūdzībām par slepena policijas iecirkņa izveidošanu Ķīnas valdības amatpersonas uzdevumā. Iestāde Manhetenā, kas oficiāli bijusi “pakalpojumu centrs” Ķīnas pilsoņiem, esot izbeigusi savu darbību jau pagājušajā rudenī, kad tur strādājošie uzzinājuši par FIB uzsākto izmeklēšanu, taču zināms, ka līdzīgas iestādes darbojas arī citviet Ziemeļamerikā, Eiropā un citās pasaules daļās, un radušās aizdomas, ka tās tiek izmantotas spiegošanas un cita veida ietekmes operāciju nolūkos.

“Šī krimināllieta atklāj, kā Ķīnas valdība klaji pārkāpusi mūsu valsts suverenitāti, izveidojot slepenu policijas iecirkni Ņujorkas centrā,” uzsvēris Ņujorkas Austrumu apgabala prokurors Breons Pīss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X