VIDEO Cik reāli ir Latvijā samazināt spēkratu tehniskās apskates biežumu? (10)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Transportlīdzekļu valsts tehniskā apskates vieta Ceļu satiksmes un drošības direkcijā.
Transportlīdzekļu valsts tehniskā apskates vieta Ceļu satiksmes un drošības direkcijā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Noteikt automašīnu tehnisko apskati Latvijā reizi divos gados - par šādu iniciatīvu savākti 10 000 Latvijas iedzīvotāju balsu, kas ļauj ideju virzīt izskatīšanai Saeimā. To, cik reāli ko tādu ieviest, skaidroja raidījums "TV3 Ziņas".

Viens no galvenajiem argumentiem, kādēļ tehniskajām apskatēm tomēr būtu jānotiek reizi gadā, ir Latvijas automašīnu vidējais vecums - 14 gadi. Tas ir daudz, salīdzinot ar Eiropas vidējo rādītāju - 11,8 gadi.

Iniciatīvas autors ir pārliecināts, ka, rūpīgi kopjot savu braucamrīku, tā vecums nebūt nav noteicošais faktors, kas varētu radīt draudus satiksmei.

Kopš 2018. gada Latvijā spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā - automašīnām, kas jaunākas par četriem gadiem, tehnisko apskati var veikt ik pēc diviem gadiem, tad atkal pēc diviem, bet tad ik pa vienam gadam.

Tehniskā pārbaude arī vecākiem spēkratiem reizi divos gados, kā tas ir, piemēram, Lietuvā un Grieķijā, ļautu autovadītājiem ietaupīt naudu, mazinātu administratīvo slogu, pauž iniciators. Pēc viņa domām, kontrolēt mašīnu tehnisko stāvokli biežāk vajadzētu, tieši apturot un pārbaudot tās uz ceļiem, nevis ar varu dzenot uz apskates staciju.

Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) iniciatīvai nepiekrīt. Tam par pamatu ir dati par apskates rezultātiem - ar pirmo reizi pārbaudes neiziet 40% no visiem transportlīdzekļiem. Galvenie iemesli ir nepiemērotas gaismas ierīces, balstiekārtas, bremžu sistēmas traucējumi, apkārtējās vides apdraudējumi, tostarp eļļas noplūdes.

Plašāk "TV3 Ziņas" sižetā! 

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu