Kurp lidot, lai nobaudītu 10 spāņu virtuves kulta ēdienus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: alicja neumiler/Shutterstock

Spānija ir galamērķis, ko savos plānos būtu jāiekļauj ikvienam gardēdim, jo šī valsts vilināt vilina ar krāšņu garšu un aromātu buķeti. Laiks doties gastronomiskā ceļojumā pa Spānijas reģioniem, lai jau iedvesmotos sastādīt ēdienkarti savam nākamajam atvaļinājumam.

Sadarbībā ar lidostu “Rīga” atklāsim 10 Spānijas kulinārā mantojuma pērles, kā arī ieteiksim, kurus restorānus, kafejnīcas un krodziņus apmeklēt, lai nobaudītu šos leģendāros ēdienus.

Valensijas lepnums – paelja

Versijas par to, kā radusies paelja, ir vairākas, bet neapstrīdams ir un paliek fakts, ka šī leģendārā ēdiena dzimtene ir Valensija – Spānijas province, kas atrodas Vidusjūras krastā, uz dienvidiem no Katalonijas.

Foto: Alexander Inglessi/Shutterstock

Kā jau daudzi ēdieni, kas mūsdienās sasnieguši delikateses statusu, arī paelja iesākumā radās kā nabagu ēdiens, vietējiem strādniekiem sajaucot rīsus ar visu, kas bija pie rokas – vistu, trusi, gliemežiem un pupām. To visu apcepa eļļā un pasniedza kā ikdienišķu maltīti, nenojaušot ka kaut kad tālā nākotnē paelja tiks dēvēta par Spānijas virtuves vizītkarti.

Interesanti, ka paelja nav paredzēta ēšanai vienatnē – spāņi šo ēdienu tradicionāli gatavo brīvdienās un svētkos, kad pie lielā pusdienu galda tiekas visa ģimene. Arī teju visās Spānijas kafejnīcās un restorānos paelju var pasūtīt vien tad, ja to ēdīs vismaz divas personas.

Kur nobaudīt: Klasisku paelju iesakām nogaršot Valensijas piekrastes restorānā "La Pepica". Uz Valensiju no Rīgas var nokļūt ar aviokompāniju airBaltic.

Kartupeļu tortija jeb spāņu omlete

Spāņu tortija pirmo reizi rakstos pieminēta 1817. gadā. Saskaņā ar leģendu, kāds nabadzīgs Navarras iedzīvotājs spāņu ģenerālim pagatavojis sātīgu omleti no produktiem, ko varējis atrast savā mājā. To klāsts bija visai pieticīgs: kartupeļi, sīpoli un dažas olas, taču vienkāršais ēdiens ģenerālim iegaršojies, un drīz vien vienkāršā recepte iemantojusi plašu popularitāti.

Foto: VasiliyBudarin/Shutterstock

Kur nobaudīt: Mūsdienās tradicionālo kartupeļu tortiju var nogaršot vai pat nopirkt lielveikalā katrā Spānijas pilsētā - no Seviļas un Barselonas, līdz pat Spānijas salām. Tā, piemēram, izcili gardu klasisko spāņu kartupeļu omleti gatavo Tenerifes gastrobārā "El Cilantro". Uz šo Spānijas salu no Rīgas var aizlidot ar aviokompāniju airBaltic.

Kataloniešu kulta deserts

Spānijas Katalonijas puses gardums "crema catalana" ir ļoti līdzīgs franču "creme brulée". Izrādās, par desertu strīdas arī paši spāņi un franči - pēdējie uzskata, ka spāņi viņiem "nozaguši" brilē, sākot to gatavot pa savam, savukārt spāņi apgalvo pretējo, proti, ka ideju "nozaguši" tieši franči. Šo desertu galvenās atšķirības: "crema catalana" iebiezina ar kukurūzas cieti un aromatizē ar kanēli un nogatavina cepeškrāsnī, savukārt "creme brulée" tiek iebiezināts ar olu un aromatizēts ar vaniļu.

Foto: Jerome.Romme/Shutterstock

Kur nobaudīt: Lai nobaudītu patiešām izcilu "crema catalana", no Rīgas ar Ryanair dodies uz Žironu un apmeklē šokolatēriju “Antiga”. Starp citu, šeit nobaudāmi arī ļoti gardi čurrosi.

Gaspačo – aukstā zupa andalūziešu gaumē

Gaspačo dzimtene ir Andalūzijas reģions, kur šī veldzējošā zupa tradicionāli kalpojusi kā īsts glābiņš svelmainās dienās.

Sākotnēji tas bija nabaga ļaužu ēdiens un sastāvēja no apkaltušas maizes, kas pārlieta ar vēsu ūdeni, izmērcēta un lielā piestā saberzta ar ķiplokiem, olīveļļu un šķipsnu sāls. Piestā gatavotajai zupai bija nevienmērīga konsistence, ļaujot izgaršot līdz galam nesasmalcinātos dārzeņu gabaliņus. Mūsdienās piestu ir aizstājis blenderis, ļaujot būtiski ieekonomēt laiku un pūles. Turklāt šai tradicionālajai spāņu virtuves aukstajai zupai laika gaitā ir radušās neskaitāmas recepšu variācijas.

Foto: Depositphotos/ Brent Hofacker

Kur nobaudīt: Mūsdienās gaspačo ir viena no slavenākajām tomātu zupām pasaulē. Ja vēlies nobaudīt tradicionālu leģendārās zupas versiju, ar airBaltic vai Ryanair lido uz Malagu un, nonākot galamērķī, dodies uz tavernu "Uvedoble".

"Santiago" – galīsiešu kūka ar senu vēsturi

Šī galīsiešu konditoru radītā šedevra Tarta de Santiago recepte ir zināma jau kopš 16. gadsimta. Tradicionālā Santjago mandeļu kūka tiek gatavota no miltiem, sviesta, mandelēm, cukura, olām un citroniem. Kūka obligāti tiek dekorēta - izmantojot īpašu trafaretu, to pārkaisa ar pūdercukuru, iezīmējot Santjago krusta formu. Ar šīs kūkas izsmalcināto garšu lieliski saderēs ne mazāk izsmalcinātais Galisijas vīns Liquor Regueiro.

Foto: Nina_Belova/Shutterstock

Kur nobaudīt: Tā kā Santjago kūkai ir ilgs glabāšanas laiks, to var atvest no Spānijas kā cienastu draugiem un ģimenei. Viena no vietām, kur iesakām iegādāties šo desertu, ir saldumu bodīte "A Cesta Tenda".

Navarras piķa melnie kalmāri

Kalmāru taustekļi darvas melnā mērcē sākumā var mulsināt šim skatam nesagatavotu tūristu, bet, sadūšojoties nogaršot šo neparasto ēdienu, visas bailes pazudīs kā nebijušas. Kalmāriem bagātīgu garšu piešķir olīveļļā sautēti sīpoli, ķiploki, pētersīļi un Kajēnas pipari, bet galvenais noslēpums ir kalmāru tinte, kas piešķir ēdienam raksturīgo melno krāsu. Kontrastam iesakām pasūtīt glāzi labi atdzesēta baltvīna, un izbaudīt karalisku maltīti.

Foto: Ramon grosso dolarea/Shutterstock

Kur nobaudīt: Ja vēlies ļauties šim garšu piedzīvojumam, dodies teju uz jebkuru Pamplonas krodziņu.

Tapas – spāņu iecienītās uzkodas

Viens no izplatītākajiem gardumiem ir tapas, par ko pat Spānijā nav vienotas versijas, kas tās īsti ir. Tapu variācijas ir visdažādākās un katrai Spānijas pilsētai sava. Tas, kas vieno visas tapas, ir to pasniegšanas veids – tās tiek servētas pirms maltītes un vienmēr kopā ar vīnu. Kā tapas nereti tiek pasniegtas olīvas dažādās eļļās un ar pildījumiem, ceptas garneles, pipari, ceptas mīdijas, kalmāru gredzeni, anšovi etiķī, čorizo desas gabaliņi, zivs gabaliņi, spāņu vītinātā šķiņķa (jamon) šķēlītes  un daudz kas cits.

Foto: alicja neumiler/Shutterstock

Kur nobaudīt: Spānijā tapas ir tik populāras, ka ik uz stūra ir atrodami īpaši tapu bāri. Bāri tiek atvērti vien ap pulksten sešiem vakarā, jo tapas ir paredzēts ēst vakariņās. Izvēle ir ļoti plaša, bet mēs kā pārbaudītu vērtību iesakām Barselonas tapu bāru “Bodega Biarritz 1881”.  Barselona ir viens no tūristu iecienītākajiem galamērķiem, kas no Rīgas ir vien trīsarpus stundu lidojumā, lidojot ar airBaltic vai Ryanair.

Basku piperade

Basku kultūras pamatā ir ēdiens un viss, kas saistīts ar to. Basku restorāni slavu iemantojuši ne vien ar izsmalcinātām receptēm, bet arī ar produktu svaigumu. Šai tautai nav pieņemts ēst marinētus, sālītus vai saldētus produktus, tāpat arī necep, bet visu sautē vai vāra. Baski uzskata, ka jāēd sezonai atbilstoši svaigi produkti un jāizmanto iespējami mazāk garšvielu, jo tās, viņuprāt, vajadzīgas, lai “glābtu nekvalitatīvus produktus”.

Par nacionālo lepnumu viņi uzskata kārtaino pīrāgu gato bask un piperadi – to gatavo no sīpoliem, zaļās paprikas, tomātiem, kam pievieno sarkanos piparus (pareizi veidots ēdiens atkārto basku nacionālā karoga krāsas – sarkanu, zaļu un baltu).

Foto: nblx/Shutterstock

Kur nobaudīt: Ja vēlies nobaudīt basku tradicionālo virtuvi, ar airBaltic lido uz Bilbao un apmeklē restorānu “Casa Rufo”.

Madrides sautējums

Viens no kreftīgākajiem, garšām bagātākajiem un neparastākajiem spāņu ēdieniem ir Madrides sautējums (cocido madrileño). Šim ēdienam ir daudz sastāvdaļu: turku zirņi, cūkas stilbi, vistas gaļa, kūpināta desa, asinsdesa, gaļas frikadeles, kāposti, sīpoli, zaļās pupiņas, rīsi, bekons, šķiņķis, sviests un ķiploki. Pēc gandrīz trīs stundu gatavošanas tiek iegūta ļoti garda maltīte, kas ir tik sātīga, ka pēc tās nobaudīšanas ēst negribēsies līdz pat vakaram.

Foto: AS Foodstudio/Shutterstock

Kur nobaudīt: Ja vēlies nobaudīt šo Madrides pavāru meistarstiķi, dodies uz restorānu "Casa Carola". Uz Madridi no Rīgas var nokļūt ar aviokompāniju airBaltic.

Andalūzijas saldais grēks - čurros

Spāņu iecienīto našķi – fritētos čurros stienīšus – gatavo no saldas plaucētās mīklas, ko apvāra sakarsētā eļļā vai cep cepeškrāsnī. Šos maigos un mutē kūstošos mīklas izstrādājumus parasti veido pakava, cilpas vai taisnas nūjiņas formā. Spānijā čurros cepumi ir nopērkami teju uz katra soļa, un tos ir iecienījuši kā bērni, tā pieaugušie. Andalūzijā šis našķis ticis gatavots jau 8. gadsimtā. Un tieši andalūziešiem ir ienākusi prātā ģeniālā ideja čurros pasniegt ar baltās vai tumšās šokolādes mērci. Daudzi saldummīļi pie šī deserta pasūta arī glāzi ūdens, ar ko remdēt salduma izraisītās slāpes.

Foto: Goskova Tatiana/Shutterstock

Kur nobaudīt: Ar airBaltic vai Ryanair no Rīgas aizlidojot uz Malagu, dodies našķoties ar čurros uz čurrēriju “Los Valle”. Daudzi atzīti ēdiena kritiķi kā vienus no izcilākajiem iesaka arī Barselonā “Churrería Laietana” nobaudāmos čurros.

***

2023. gada vasaras sezonā lidosta “Rīga” piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Lidostas “Rīga” galamērķu karte pieejama šeit. No lidostas "Rīga" ir pieejami astoņi dažādi galamērķi Spānijā:

  • Barselona – airBaltic, Ryanair;
  • Bilbao – airBaltic;
  • Madride – airBaltic;
  • Malaga - airBaltic, Ryanair;
  • Palma de Maljorka (Maljorkas sala) – airBaltic;
  • Tenerife (Tenerifes sala) – airBaltic;
  • Valensija – airBaltic;
  • Žirona – Ryanair.

Raksts tapis sadarbībā ar lidostu “Rīga”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu